Kommunen sa nei - huset må males om

Henny Arling malte huset sitt i Steinkjellerkroken i Bergen knall rosa. Etter at naboene klagde krever kommunen nå at hun maler huset om.

Rosa hus i Bergen sentrum

ROSA-SJOKK: Dette synet møtte naboene i Steinkjellerkroken i Bergen mandag. Naboer klaget og nå har kommunen sagt sitt.

Foto: Hilde Crone Leinebø / NRK

Det knallrosa huset skiller seg ut i et miljø som ellers består av lave, hvite trehus. Men er dette stygt eller er det oppfriskende?

Klokken 13 i dag hadde byggesakssjef Petter Wiberg i Bergen kommune lovet å ha en mening om fargestriden. Han har lang erfaring i å behandle slike saker.

Hennie Arling foran sitt rosa hus

– FRISKER OPP: – Fargen frisker opp og gjør det artigere å bo i dette strøket, sier Hennie Arling.

Foto: Hilde Crone Leinebø / NRK

– Vi kommer til å sende ut et varsel om pålegg i løpet av dagen. Vi ser at dette ikke er en utforming som harmonerer i den aktuelle bebyggelsen, sier seksjonssjef for etat for byggesaker i Bergen kommune, Petter Wiberg til BA.no.

Kommunen mener fargevalget er i strid med de forskrifter som gjelder strøkets karakter. Huset ligger i et område som Byantikvaren har erklært som verneverdig.

– Vi har vurdert dette sammen med Byantikvaren og funnet at dette er i strid med det som ligger i forutsetningene i reguleringsplanen for området. Der heter det at fargesetting skal harmonere med strøkets karakter. Her er det i strid med strøkets karakter, sier Wiberg til NRK.

Var aldri i tvil

Blant naboene i Steinkjellerkroken er meningene delte, men for huseier Henny Arling var det aldri noen tvil da husfargen skulle velges:

– Jeg liker den fargen og har tenkt på dette i mange år. Det dreier seg om et søtt lite trehus og jeg mener denne fargen passer godt. Dessuten frisker fargen opp og gjør det litt artigere å bo i dette strøket.

Henny Arling har bodd i nabolaget i 30 år. Etter at huset ble malt rosa har hun fått veldig mange positive tilbakemeldinger.

– Folk elsker fargen og ber meg stå på. Jeg har fått mye støtte, og senest i dag var det noen som villa ha fargekoden til malingen for å bruke den på sitt eget hus. Det virker på meg som om mange bergensere har ventet på denne muligheten og at det var bra at noen turte å være først ut.

Reaksjoner fra naboer

Henny Arling hadde ikke forventet negative reaksjoner fra naboene på den rosa fargen. Velforeningen i strøket mener saken har med estetikk å gjøre. De er ikke imot å ha farger på husene i strøket, men den sterke rosa fargen som her er brukt tar de avstand fra.

Selv mener Arling det bør være opp til hver enkelt huseier å male huset sitt i den fargen man ønsker. Hun er ikke opptatt av å provosere, men å skape noe som er pent. Arling eier også et annet hus i strøket som er svart med røde karmer.

– Dette huset har stått slik i mer enn 10 år og er faktisk blitt en attraksjon. Mange turister stopper opp for å ta bildet av det. Håpet er at også det nye rosa huset skal bli et landemerke. Det ville være trist om kommunen skulle pålegge meg å male huset på nytt.

Kommunen: – Skal få rimelig tid

Det er ennå ikke bestemt hvor lang tid Arling får på å male huset om igjen.

– Vi skal være rimelige. Det skal selvfølgelig være mulig å få god tid på å få malt om huset, sier Wiberg.

– Kommer dere til å legge føringer på hvilken farge huset kan få?

– Vi kommer til å si til eier at Byantikvar er til disposisjon for å drøfte hva som er formålstjenlige farger i dette området, som er et verneverdig område i Bergen.