NRK Meny
Normal

Kommunen betaler dyrlegebesøk for syk «havnesjef»

En svane er blitt lokalkjendis etter å ha markert havnen i Os sentrum som sitt territorium. Nå er den såkalte "havnesjefen" blitt syk.

Havnesjefen i Os

Denne svanen er blitt lokalkjendis, og er kjent for sin hissige opptreden til alle som nærmer seg i havnen i Os.

Foto: Jan Petter Svendal

Svanefaren er kjent for de fleste i Os som «havnesjefen», takket være sin aggressive holdning mot alt alle som beveger seg i innløpet til havnen i Os sentrum.

Nå er lokalkjendisen blitt syk av blyforgiftning, og Os kommune skal sørge for helsehjelp til den syke svanen.

Har gjort Os til sitt territorium

Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) forteller at den lokale svanekjendisen ikke har vært seg selv i det siste.

– Havnesjefen er en stolt svanefar som i fjor vinter etablerte seg i havnebassenget i Os. Han har tydeligvis gjort havnebassenget som sitt territorium, og forsvarer det med nebb og klør, bokstavelig talt.

Svanen er ikke fremmed for å gå til angrep på småbåter og andre som beveger seg i havneområdet, men har de siste ukene ikke vært seg selv.

– Da man oppdaget det, gjorde frivillige, brannvesen og veterinær en innsats for å fange ham inn og gi ham en legesjekk.

Lokalnettsiden Midtsiden fortalte denne uken at havnesjefen var på plass hos den lokale dyreklinikken. Der fikk han fastslått en blyforgiftning.

Svanefar

Nå er 'havnesjefen' blitt syk, og kommunen sørger for å betale dyrlegeregningen.

Foto: Jan Petter Svendal

Nå skal kommunen betale for behandling og medisiner til den hissige «havnesjefen».

Kommunen blar opp

– Da dette kom opp, bestemte vi at dette tar kommunen seg av. Denne svanen er blitt litt allemannseie i Os, og da skulle det bare mangle at vi ikke kunne bla opp noen tusenlapper for å gi det som skal til for å få havnesjefen tilbake i havnebassenget, sier Søviknes.

Det tror ordføreren at han har de fleste i kommunen med seg på.

– Svanen har fått en spesiell status hos mange osinger, og er også blitt et bilde på naturen midt i sentrum. Han er hissig, men også kjærlig og omsorgsfull for sin egen svanemor og svanebarna, sier Søviknes med et smil.

Siste video

Programleder: Marte Rommetveit
Her fortsetter de diskusjonen utenfor studio