Hopp til innhold

Håper Raftoprisen vekker verden om hva som skjer i Kashmir

– Dere har anerkjent en mors sorg og smerte, smerten til folket i Kashmir på grunn av den urettferdighet vi blir utsatt for, sa Parveena Ahangar i sin takketale på Den Nationale Scene søndag kveld.

Raftoprisen 2017

Parvez Imroz (t.v.) og Parveena Ahangar ble søndag overrakt Raftoprisen 2017 av priskomitéleder Lise Rakner (midten).

Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB Scanpix

Men viktigere, dere anerkjenner den harde kampen for ansvarlighet og frihet, sa hun da hun og Imroz Parvez ble tildelt Raftoprisen.

De får prisen sammen for deres langvarige og ikkevoldelige kamp for grunnleggende menneskerettigheter for sivilbefolkningen i de indiske delstatene Jammu og Kashmir.

Raftoprisen består av et diplom og 20.000 amerikanske dollar som deles mellom prismottakerne.

Vil fortelle sannheten

Parveena Ahangar og Imroz Parvez kjemper for siviles rettigheter i en væpnet konflikt. Imroz Parvez er advokat og bruker juridiske virkemidler for befolkningens grunnleggende menneskerettigheter og likhet for loven.

– Vi syns det er en stor ære å få prisen, å komme hit og møte andre som jobber for menneskerettigheter. Det er en mulighet til å fortelle sannheten om det som skjer i Jammu og Kashmir. Men dette er ikke en konflikt som vil eller kan løse seg på kort tid. Denne kampen vil fortsette.

Kashmir ble delt mellom India og Pakistan i 1947 og har vært et konfliktfylt område siden. Fra 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen som har kostet mer enn 47.000 mennesker livet.

I 2008 eskalerte konflikten ytterligere, og i dag er opp mot 700.000 indiske soldater utplassert i regionen som er den eneste i India med en muslimsk majoritet i befolkningen.

Humanitær katastrofe

Parveena Ahangars 17 år gamle sønn ble bortført i 1991.

– Jeg håper verden vil erkjenne at det som skjer i Kashmir er en humanitær katastrofe, ikke bare en politisk konflikt, sier hun.

Ahangar er etter sønnenes forsvinning blitt grunnlegger og leder av organisasjonen Association of Parents of Disappeared Persons (foreldreforeningen for forsvunne personer – APDP), som arrangerer fredelige protester og tilbyr praktisk assistanse til de etterlatte.