NRK Meny
Normal

Finværet kan gi lange ettermiddagskøer

– Folk vil vel sitte i solveggen et par timer til, det ville i alle fall jeg ha gjort, sier trafikkoperatøren ved Vegtrafikksentralen.

Vågsbotn trafikk

FLASKEHALS: Rundkjøringen i Vågsbotn i Åsane er en kjent flaskehals. Vegtrafikksentralen forventer køer både på E16 og E39.

Foto: Tim Wassmo / NRK

Fredag ettermiddag var et eneste stort kaos i store deler av bergenstrafikken. På E16 i Arna sto køen i syv kilometer.

– Det er en vanvittig utfart i dag, sa Vegtrafikksentralen.

Og nå skal de pinseferierende bilistene hjem igjen. Vegtrafikksentralen har overvåket trafikken siden klokken 07 i dag morges, og utpå formiddagen andre pinsedag så de allerede en markant økning i trafikken i forhold til normalen.

Fint vær utsetter hjemfarten

Men det er først i ettermiddag at Vegtrafikksentralen forventer storinnrykk mot Bergen.

– Vi regner med at siden vi har det fine været, så utsetter folk hjemfarten. Da hoper deg seg opp utpå ettermiddagen, sier Amundsen.

Det er E39 fra Nordhordland og E16 fra Voss og Kvamskogen som er de mest utsatte strekningene. På sistnevnte vei møtes trafikken i rundkjøringen på Trengereid i Arna.

– Det er der det er mest prekært, og det kan nok bli noen kilomteter med kø, sier Amundsen.

– Hold din plass i køen

Vegtrafikksentralens erfaringer tilsier at trafikken i pinsen er like stor som i påsken. Under årets påske fordelte trafikken seg ujevnt, noe som ga store køer første påskedag.

Køene er forventet å vare til et stykke utpå kvelden andre pinsedag.

Pinseturister som vil unngå køene, burde begynne å tenke på hjemfarten allerede mandag formiddag, ifølge Vegtrafikksentralen.

– Jeg ville kjørt allerede nå, sa Amundsen til NRK i 11-tiden.

Og hvis du havner i kø, er hans oppfordring den samme som alltid.

– Vær tolmodig, ta det med ro, og hold din plass i køen.

Opphopning på Sandvikvåg

Ved 15-tiden er det begynt å hope seg opp med biler på fergeleiet Sandvikvåg på Stord. Men køene er ikke veldig lange, verken der eller andre steder i fylket.

– Det er godt med biler på Sandvikvåg nå, men det er lite køer ellers. Folk vil vel sitte i solveggen et par timer til, det ville i alle fall jeg ha gjort, sier trafikkoperatør Svein Ivar Ellefsen til NRK.

– Vanskelig å planlegge seg ut av

Utrykningspolitiet vil ikke være til stede på veiene i Hordaland og Sogn og Fjordane i dag for å kontrollere pinsetrafikken.

Politiets operasjonsleder i Hordaland politidistrikt sier de forbereder seg på å måtte trå til utover ettermiddagen, og vil ikke kritisere UPs beslutning.

– Jeg må forholde meg til de ressursene som er tilgjengelige, og vi skal være greit bemannet for å kunne håndtere det. Men det er veldig vanskelig å forutse hvor proppene kommer, og planlegge seg ut av at det blir køer. Det er stor trafikk og masse folk som skal hjem igjen, sier Bjarte Rebnord.