Forelsket seg i brostein fra Bergen

Victoria (26) ble så forelsket i Bergen at hun bygget en hage inspirert av byen. Det endte med topplassering i et Storbritannias største hageshow.

Bergensk hage i blomstershow

VESTLANDSK NATUR: Dette lille stykket hage vant pris under et hageshow i Wales. Både brostein, trehuset og bjørketrærne er inspirert av vestlands natur.

Foto: Privat

– Jeg har vært i Bergen og blitt inspirert av hvor vakker byen er, sier Victoria Wade (26).

Den walisiske gartneren sjarmerte denne påsken folk i Wales med en hage inspirert av naturen og det unike landskapet i Bergen og Hordaland.

Victoria Wade

GLAD I BERGEN: Gartner Victoria Wade valgte Bergen og Hordaland da hun skulle lage et lite stykke hage til det store blomstershowet i Cardiff i Wales.

Foto: Privat

Med brostein i ekte bergensk stil, planter og trebyggeteknikker fra Vestlandet vant hun sølvmedalje i Cardiffs hagekonkurranse RHS Flower Show.

Storbritannias største

RHS-showene har røtter tilbake til 1804 og er Storbritannias største blomstershow for veldedighet. Cardiff sin utgave av RHS-showet går tilbake til 2004.

Den «norske» hagen til 26-åringen fra Penarth er en del av blomstershowets i Cardiff sin tiårsmarkering. Hyllesten til Bergen og Vestlandet er en av tre prosjekt i det store showet som skal knytte bånd og markere Cardiffs vennebyer.

Cardiff og Hordaland har vært vennebyer siden 1996. De to distriktene deler mye av den samme historien, og opplevde begge økonomisk oppgang på 1800-tallet med kullgruver og travle havner.

– Jeg har tatt mange bilder på turene mine til Bergen, og har alltid hatt lyst å gjenskape noe som ligner på byen og fylket. Da jeg ble spurt om å lage noe for vennebyen til Cardiff, skapte jeg dette, sier hun til NRK.

Vegetasjon og brostein

VILT OG VAKKERT: Victoria Wade lot seg inspirere av vill og vakker vegetasjon fra Vestlandet.

Foto: Privat

Brukte 200 år gamle steiner

I Victoria Wades miniatyr-vestlandshage fantes en paviljong bygget i en moderne tolkning av byggeskikk fra Hordaland. I tillegg la hun en brosteinsgate i granitt, inspirert av Bergens velkjente gater. Landsbygden i Hordaland ble gjenspeilet i hagens frodige vegetasjon, mosegrodde steiner, små dammer og bjørketrær.

– Jeg har blitt inspirert av Hordalands naturlige landskap med rik vegetasjon og stille og rolige vann. Jeg ønsker også å hedre skandinavisk arkitektur.

– Til å legge brosteinen har jeg brukt 200 år gamle granittsteiner fra et gammelt gårdshus. På denne måten kombinerer jeg de ville og naturlige elementene fra landskapet i Hordaland med moderne og historisk arkitektur, sier gartneren.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon