NRK Meny
Normal

– Livsfarlig å bevege seg der inne

I dag måtte politiet hente ut fem personer som hadde bestemt seg for å gå gjennom Arnanipatunnelen i Bergen. – De vet ikke hvor farlig det er, sier vegvesenet.

Arnanipatunnelen

TAR SNARVEIEN: Hver sommer opplever vegvesenet at folk bestemmer seg for å gå og sykle gjennom tunneler som kun er beregnet for motorkjøretøy.

Foto: Statens vegvesen

Vegvesenet fikk melding fra andre trafikanter om at det gikk opp mot fem mennesker i tunnelen. Det viste seg å være snakk om fem godt voksne personer.

– Du kan bli sugd ut i veibanen

Trafikkoperatør i Statens vegvesen, Ove Amundsen tror ikke folk vet hvor farlig det er å bevege seg til fots i en tunnel.

– Det er livsfarlig å gå i en sånn tunnel, du kan bli sugd ut i veibanen, sier han.

Mange av tunnelene rundt bykjernene er tungt trafikkerte. Utenfra kan det se greit ut å spasere eller sykle gjennom en tunnel, men gjennomden dundrer det tunge kjøretøy, ofte i 80 kilometer i timen.

– Til å begynne med ser det greit ut å gå gjennom, men en tunnel er mørk og uoversiktlig for gående. Det er høy risiko for å bli skadet, sier Amundsen.

Tar raskeste vei

Amundsen forklarer at dette er et problem de ser hver sommer i alle tunnelene rundt bykjernene. Turister på besøk i området tar den korteste veien, som blir gjennom tunneler.

– Det kan komme av at de ikke er så geografisk kjente. De har ikke gjort seg lokalkjent med alternativene rundt. Mange kommer med unnskyldninger, og som regel er mange sjokkert når de får vite at det er livsfarlig å gå gjennom en tunnel.

Vevesenet ser også en tendens til at folk velger den korteste veien hjem etter en tur på byen natt til lørdag og søndag.

– Det er ulovlig å befinne seg til fots eller å sykle gjennom en tunnel, sier Amundsen.

Må stenge tunnelene

På grunn av trafikksikkerheten er reglementet er at en tunnel skal stenges umiddelbart om noen oppholder seg der. Noen tunneler har automatisk varsling, mens vegvesenet i andre tunneler er avhengige av publikum.

– Vi er avhengige av at folk rundt varsler enten oss eller politiet om de ser noen som går gjennom tunnelene, sier han.

Om noen allerede har begynt på turen inn, er det viktig at disse ikke stopper opp.

– Du må for all del ikke stoppe. Et plutselig stopp i en tunnel kan ende med en ulykke, sier Amundsen.