NRK Meny
Normal

– Et svært uvanlig syn

Store mengder spekkhoggere er observert i Hardangerfjorden de siste dagene, noe som er høyst uvanlig. Fotograf Pål Biseth grep den unike fotomuligheten.

– Jeg har hatt hytte her inne i 23 år og aldri sett noe lignende. 15-20 spekkhoggere svømte rundt i sundet her i en time mens de holdt en vanvittig oppvisning i sildefiske, forteller Pål Biseth.

Han dro frem kameraet og tok bildene som du ser i toppen av reportasjen.

Spekkhoggerne, som kan bli ni meter lange, har vært observert både på Varaldsøy, Mundheim, Bondesund, Oma, Strandebarm, Ulvik og helt inne på Lofthus.

En fergeskipper melder at han har sett ytterligere en flokk på 16-18 dyr.

Filmet flokk

Denne gruppen med spekkhoggere ble filmet i Sørfjorden i Hardanger fredag ettermiddag. Filmen er sendt inn av Kristine Meling, som var på kjøretur med familien da hun plutselig ble oppmerksom på bevegelser ute i fjorden.

Spekkhoggere

I ekstase

– Dette var veldig kjekt, helt fantastisk! Jeg var sammen med familien og kjæresten min, og vi løp opp på altanen der jeg filmet med mobilen på ren refleks. Vi var helt i ekstase alle sammen, forteller Meling til NRK.

Det skal ha vært mellom fire og fem spekkhoggere i gruppen.

– Vi fulgte dem i fem minutter mens de svømte forbi. Jeg har aldri sett noe lignende her inne, sier en kvinnelig nabo på Lofthus.

Etter hva NRK erfarer er det uvanlig at spekkhoggeren svømmer så langt inn i fjordene.

LES OGSÅ: Ville du betalt 40.000 kroner for å ha denne på veggen?

Ni meter lange

Ifølge Havforskningsinstituttet er spekkhoggeren den største arten i delfinfamilien.

Hannene blir vel ni meter lange, hunnene inntil åtte meter. Vekten hos voksne individer varierer fra 4,5 til nesten syv tonn.

Spekkhoggeren er lett gjenkjennelig med den høye ryggfinnen og tydelig mønster med hvit bukside, hvit flekk bak øyet og et grått salmerke på en ellers sort kropp.

Kalven er vel to meter lang ved fødselen og veier inntil 200 kg. Alder ved kjønnsmodning varierer fra område til område, men hunnene er oftest mellom ti og tolv år når de fostrer opp sin første kalv.

LES OGSÅ: Her er spekkhoggeren på bybesøk

Laster kart, vennligst vent...

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås