NRK Meny
Normal

- Kjører buss på slavekontrakter

Utenlandske bussjåfører jobber for luselønn når de kjører turister rundt i Sommer-Norge. Nå krever fagforeningene strengere regelverk.

Turistbuss Vikafjellet

ELENDIGE FORHOLD: Utenlandske sjåfører jobber under svært dårlige forhold på norske veier. Nå krever norske fagforeninger nye regler for persontrafikken. Illustrasjonsbildet er fra Vikafjellet.

Foto: NRK

Utenlandske bussjåfører som bruker sommerhalvåret på å kjøre turister rundt i Norge har elendige arbeidsforhold og jobber under slavekontrakter, mener fagforeningene.

Mange sjåfører må bo i bussene sine og jobber for svært lave lønninger.

– Slavekontrakter

Kjell Dyngeland i Vestnorsk Transportarbeiderforening har sett mange kritikkverdige forhold, og mener forholdene er spesielt dårlige rundt om på veiene på Vestlandet.

– Det verste jeg har sett er lønninger ned i 15-20 kroner i timen. De har ingen arbeidstid, og sover i bussen fordi de får så dårlig lønn. Arbeidsgiveren gir blaffen i hvordan de bor.

Turistbuss parkering

SOVER I BUSSENE: Utenlandske turistbusser er et vanlig syn i Bergen på sommerstid, som her ved Fløibanen. Men mange av sjåførene må sove i bussene fordi de tjener så lite.

– Dette er rendyrkede slavekontrakter, og det er skammelig å ha dette i et land som Norge, mener Dyngeland.

Tør ikke snakke

Transportarbeiderforeningen har ofte prøvd å komme i tale med sjåførene, blant annet ved å oppsøke dem på parkeringplasser og andre steder de parkerer og overnatter.

– Men det er nærmest umulig å komme i kontakt med sjåførene. Det er de vi i tilfelle skal hjelpe, men de tør ikke snakke med oss i frykt for represalier og å miste jobben, sier han.

Dyngeland mener dette også får konsekvenser for norske selskaper.

– Det blir jo umulig å konkurrere i Norge med norske vilkår. Selskapene vurderer hele tiden om det går an å kjøre turistbusser i sommerhalvåret.

Forferdet over kollegenes forhold

I Bergen treffer NRK den nederlandske bussjåføren Andrei. Han er godt kjent med kollegenes dårlige forhold - og trekker spesielt frem sjåfører fra Øst-Europa.

– Av og til ser jeg sjåførene komme ut fra bussene, der de har sovet. Det er jo helt forferdelig, sier Andrei.

Dag Einar Sivertsen i Norsk Transportarbeiderforbund kaller det regelrett utnytting.

– Det er vel ingen tvil om at det er snakk om adskillig lavere lønns- og arbeidsvilkår enn det vi er vant til etter norske regler. Det går ikke an å se det på noen annen måte enn at dette er å utnytte mennesker som kommer hit for å jobbe, sier han.

Krever nye regler

Transportarbeiderforbundet mener nye regler må plass - tilsvarende det tydelige regelverket for utenlandske sjåfører i godstransporten.

– Jeg vil tro at dersom man hadde et likt regelverk for persontransport og godstransport, ville det være lettere å kontrollere det. Man ville også kunne kontrollert langt flere ettersom man ikke hadde to ulike regelverk å forholde seg til, mener Sivertsen.

– Vi har jobbet siden januar for å prøve å få Samferdselsdepartementet til å innføre tilsvarende regler som vi har i godstrafikken. Men i dag er det strengere regler for å kjøre død fisk enn levende mennesker i Norge, sier Kjell Dyngeland i Vestnorsk Transportarbeiderforening.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.