NRK Meny
Normal

Demonstrerte mot rådmannens kuttforslag

Politikerne må bruke mer penger på skolen, ikke mindre, mener foreldrerepresentanter i Elverum. Men oppmøtet for å demonstrere mot kommunens kuttforslag var ikke som forventet.

FAU-medlemmer holder tale

IKKE SKUFFET: Men FAU-representantene som hadde tatt initiativ til onsdagens demonstrasjon hadde håpet på enda mer engasjement fra foreldrene.

Foto: Geir Røed / NRK

– Jeg er ikke skuffet. Jeg er fornøyd med at det kom noen. Men det er klart at potensialet er større.

Det sa FAU-medlem ved Søbakken skole, Eirik Hansen under onsdagens demonstrasjon. Han var en av initiativtakerne til demonstrasjonen.

Rådmannen i Elverum har foreslått kutt på over tre millioner kroner i skolene. På kort varsel ble det mobilisert kraftig til demonstrasjon utenfor kommunestyresalen, På forhånd håpet man at mange hundre, ja kanskje 1000 foreldre ville stille opp. Men det kom bare 150–200. Og selv om Haugen ikke var skuffet over at det ikke kom flere, hadde han likevel håpet på mer engasjement.

– Vi hadde håpet at foreldre engasjerte seg litt mer i skolesaken, det er jo tross alt barna dette går utover. Men vi i FAU er veldig engasjerte, så vi får være talerør for alle i Elverum for å få frem det vi mener er viktig.

Foreldre må selge lodd

Ola Alme er medlem av Foreldrenes arbeidsutvalg ved Sørskogbygda skole. I sin tale på demonstrasjonen fortalte han om en skolehverdag som er helt avhengig av at foreldrene stiller opp.

– Driftsutgifter til inventar og utstyr ligger 60 prosent under landsgjennomsnittet. Det er ganske alvorlig. Skal det kjøpes inn enkle ting som fotballer og leker til uteområdet og så videre, er det faktisk fort FAU som må ut å selge lodd og tigge for å få ting til å henge sammen.

Må senke målene

Skolesjef i Elverum, Tord Arnesen, har anbefalt å slå sammen mindre skoler i Østre Elverum for å gi et bedre skoletilbud. Det stemte kommunestyret imot. Nå forteller skolesjefen at han har måttet senke målene sine.

– Jeg har blant annet måtte redusere målet ved nasjonale prøver. Da målet før var at ikke mer enn 20 prosent skulle ligge på det laveste nivået på disse prøvene, har jeg nå måttet heve det til 30 prosent, sier Arnesen.

Tøffe prioriteringer

Erik Hanstad

TØFFE PRIORITERINGER: Ordfører i Elverum, Erik Hanstad, innrømmer at de har noen vanskelige valg foran seg.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

Rådmannens forslag skal tas opp i kommunestyremøte i begynnelsen av desember. Ordfører, Erik Hanstad, innrømmer at de har noen vanskelige valg å ta.

– Hadde vi levd i en ideell verden, så hadde vi hatt råd til alt. Men det har vi ikke. Derfor er det prioriteringer som må gjøres, og de er tøffe, sier Hanstad.

Hedmark og Oppland ligger allerede lavt blant annet med tanke på å ta høyere utdanning, er dette da det riktige stedet å kutte?

– Nei, men hvis noen kan fortelle meg hvordan det ideelle kuttet skal gjøres, så er jeg mer enn villig til å lytte på det. Men dette er veldig utfordrende, og det er den hverdagen vi må forholde oss til, avslutter Hanstad.

SE REPORTASJE FRA ONSDAGENS ØSTNYTT:

Rådmannen foreslår å kutte i skolebudsjettet for å spare penger.