Hopp til innhold

Foreslår at dette blir 22. juli-plassen

Innbyggerne i Gjøvik ble direkte berørt av terroraksjonene og mistet en av sine unge i massakren på Utøya. Nå vil de ha et varig minnested slik at vi aldre glemmer det som skjedde.

Video Minneplass Utøya Gjøvik

10.000 møtte opp til markering mot terrorangrepene i sommer. Nå kan dette bli en minneplass for terrorangrepene.

Tomas Jevne

Tomas Jevne

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK
Finn Olav Rolijordet

Finn Olav Rolijordet

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Foran rådhuset markerte 10.000 Gjøvikensere avsky mot det som skjedde 22. juli. Nå foreslår Tomas Jevne fra Gjøvik at plassen blir et minnested etter tragedien.

Han ble inspirert av fakkel- og rosetoget i Gjøvik i sommer, og oppfordrer nå politikerne til finne en måte å hedre ungdommen som mistet livet 22. juli:

– Jeg opplevde som mange andre en følelse av maktesløshet og at det ikke var noe en kunne gjøre. Gjøvik og Østre Toten ble rammet direkte både med overlevende og døde. Derfor tenker jeg at det kan være godt å ha et fysisk minnesmerke å gå til og samles rundt, sier han.

Flere forslag

Jevne foreslår at området utenfor rådhuset på Gjøvik kan få navnet 22. juli plass eller at den får navn etter en av de avdøde.

– Det spontane som slo meg var at denne plassen var full av mennesker da det ble markert avstand mot det som skjedde. Så mange mennesker ute i Gjøvik har jeg ikke sett siden Rosenborg spilte fotball mot Gjøvik FF og det at så mange viser sin avsky og viser at vi står sammen kan være en fin bakgrunn, sier han.

Men også minneparken i Gjøvik foreslås som minnested etter terroren. Her hedres de falne etter andre verdenskrig.

– Og her er det en markering både 1. mai og 17. mai. Det vil være naturlig å ha en markering på den minnedagen som blir erklært og da er det naturlig å samles her for byens befolkning, sier Finn Olav Rolijordet, kommunestyremedlem Rødt.

Forstår innbyggerne

Ordfører i Gjøvik, Bjørn Iddberg, har fått flere forslag på sin facebook-side om hvor en minnepark bør være. Og han forstår innbyggernes behov for et eget minnested:

– Jeg tenker at det er et rimelig ønske og en rimelig sak å finne fram til en verdig minnemarkering for dette for ettertida. Akkurat som vi har gjort det med det som skjedde med mange av våre soldater under andre verdenskrig. Dette er nesten på linje med det og vi bør markere det for ettertida, sier han.

Iddberg vil ta saken opp med formannskapet førstkommende Onsdag:

– Det bør være litt gjennomtenkt det vi skal gjøre.

Flere saker fra Innlandet