NRK Meny
Normal

Vil dyrke humle til ølbrygging i Norge

Interessen for ølbrygging har skutt i været i Norge. Importert humle selges for mellom 500 og 1000 kroner kiloen, men nå vil Bioforsk på Apelsvoll finne ut om man kan dyrke like bra humle her i landet.

Med større interesse for ølsorter blant folk, øker også interessen for humle.

På Apelsvoll på Østre Toten prøver de å finne ut av om det går an å dyrke humle her i landet som egner seg like godt til ølbrygging som den utenlandske.

– Vi ønsker å se på om vi kan produsere humlekongler i store deler av Norge. Vi tester ut forskjellig materiale for å se hvordan de produserer under ulike klimaforhold, forklarer Mette Goul Thomsen, som er forsker på Bioforsk.

Mange har gamle humleplanter i hagen. Bioforsk har samlet inn 30 planter fra folk rundt om i landet, for å se hvor godt egnet de er til øl.

– Alle kan brukes, men vi må teste de i brygging for å vite om de gir den smaken vi ønsker, eller om de gir noen smak i det hele tatt.

Økt interesse for ølbrygging

De siste ti årene har interessen for ølbrygging steget kraftig. Valdres Gardsbryggeri ved Heggefjorden er et av mellom 10 og 15 nye bryggerier som har blitt startet bare i Hedmark og Oppland.

Tor Einar Rogne, brygger på Valdres Gardsbryggeri og ansatt på Bioforsk, har fått prøve den humlen fra Toten. Han er positiv til forsøkene.

– Dette er spennende. Det blir litt mer historie i det du lager, og du kan få noe med mer særpreg. Så ut ifra det, tror jeg absolutt at interessen er der, sier han.

Humle

På Bioforsk prøver de seg fram med forskjellige typer humle dyrket under ulike klimaforhold.

Foto: Kristina Skamsar / NRK