Rundt om i landet står flere og flere frem med en fuktig hobby – nemlig hjemmebrygging av øl. I Asker har en vennegjeng gått sammen om å brygge over 200 liter øl i uken, mens noen venner og familie i Ringerike har installert avansert bryggeutstyr i garasjen, der de lager flere hundre liter gylne dråper i året.
Å lage sitt eget øl har tydeligvis blitt veldig populært. Direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen kaller hjemmebrygging den mest voksende hobbyen i landet.
– Jeg synes dette er en morsom utvikling. Det representerer en motkultur mot fyll og misbruk. Her er det smak og opplevelse som står i høysetet. Trenden bidrar også til å høyne ølets status generelt, som det alkoholsvake alternativet til mat og sosialt samvær, sier Petter Nome til NRK.no.
Velg ingrediensene som passer din smak
Hjemmebrygging krever hverken avansert utstyr eller inngående kunnskap om de edle dråpene. Det kan NRK-programleder Christian Strand skrive under på.
I Forbrukerinspektørene denne uken lager programlederen sitt eget øl på den enkle måten, ved å bruke ekstrakt. Ølet er testet ut på kresne ganer i Norgesmesterskapet i hjemmebrygging tidligere i år. Der endte han på 15. plass av nesten 100 deltakere i klassen «publikumsfavoritten».
– Jeg hadde aldri laget øl før, men det var overraskende enkelt å brygge, sier forbrukerinspektøren.
Han legger til at det fine med å brygge ølet selv, er at man kan sette en spiss på smaken med de ingrediensene man selv liker.
– Jeg skulle egentlig laget et lyst øl, for det er det jeg pleier å drikke selv. Men for å eksperimentere litt, lagde jeg en litt mørkere og mer spennende variant, der jeg tilsatte både chili og honning, sier Strand.
- Skal du ha «hvite uker»? Da bør du lese dette først
Dette trenger du
Det er ikke billig å starte å lage sitt eget øl. «Strandølet» kostet til sammen rundt 2100 kroner. Men når du først har kjøpt inn det utstyret du trenger, blir prisen for hver halvliter relativt lav.
Første steg for hjemmebryggeren er å finne frem en stor nok kjele. Den bør romme 10 liter eller mer.
Deretter må du skaffe deg et bryggesett med alle deler du trenger for å lage øl. Du får tak i nybegynnersett til en pris på mellom 1500 og 2000 kroner. Det finnes flere nettbutikker som selger slike sett, for eksempel Bryggeselv.no og Bryggeland.no. Settene inneholder som regel to store gjæringskar med tilbehøret du trenger, samt flasker og flaskekapsler.
Når utstyret er på plass, må du selvsagt sørge for det aller viktigste: Ingrediensene. Her ser du en vanlig ingrediensliste for nybegynnere, og som står til plass 15. i hjemmebrygg-NM:
- 33 liter vann
- 1 kilo Lys maltekstrakt (Light Dry Extract) (120 kroner per 1,8 kg)
- 3,6 kilo Ekstra lys maltekstrakt (Pale Liquid Extract) (120 kroner per 1,8 kg)
- 30 gram Citra humlepellets; en humle med svært fruktig aroma og smak, toner av tropiske frukter, sitrus og bær
- 1 pakke fersk gjær av typen California Ale
- 125 gram sukker
- Velger du Christian Strands variant, kan du tilsette to krukker økologisk honning og tre stykk habanerochili (en skarp versjon av chilipepper).
LES OGSÅ: Beste alkoholfrie alternativene
Slik gjør du:
NB! Ikke kok med lokk! Da koker det fort over, dessuten bør avgasser fra brygget få slippe ut. Koketid: 1 time.
2. Nå skal du vaske alt utstyret som skal i kontakt med brygget. Hvis du gjør dårlig renhold vil bakterier formere seg i ølet, og ølet blir ødelagt. Det vil smake vondt. Hell desinfiseringsmiddel i gjæringskaret. Strand brukte det syrebaserte desinfeksjonsmiddelet Star San. I konsentrert form er dette et veldig sterkt stoff, så bruk verneutstyr og følg bruksanvisningen! Bland med vann og vask grundig. Putt alle redskaper du skal bruke oppi karet. Vask redskapene godt. Hell ut rensevannet.
Om det blir igjen litt vaskeskum fra dette desinfeksjonsmiddelt, trenger du ikke bekymre deg. Dette er helt ufarlig å få i seg, og ødelegger heller ikke smaken på ølet.
3. Når det er igjen 5 minutter av koketiden, tilsetter du finhakket habanero-chili. Jo tøffere du er, jo mer tar du i.
4. Sett brygget til side etter en times kok og la det kjøle seg ned til 20 grader. Her er det smart å bruke isbiter til å legge rundt kjelen. Pass på at termometeret må være sterilt når du måler.
5. Når ølet har kjølt seg ned til 20 grader heller du brygget oppi det rene fatet og tilfører vann, slik at volumet totalt blir 25 liter. Tilsett gjær.
6. Sett brygget til lagring på et sted med temperatur på rundt 20 grader. Her skal det stå i to dager før du tilfører honningen. Pass på å vaske honningkrukken på utsiden med rensemiddel. Ikke glem å vaske hendene! Husk å sette på gjærlåsen på fatet.
7. Når gjærlåsen har stoppet å «ploppe», venter du tre dager, og så er det nesten klart for tapping på flasker.
8. Vask alle flasker, korker, hevert og det andre gjæringskaret med vaskemiddel.
9. Kok opp sukkerlake som skal blandes i ølet for å få ettergjæring på flaskene.
10. Tapp ølet fra det ene gjærkaret til det andre med hevert, pass på å ha på lokket underveis. Bland i sukkerlaken.
11. Tapp ølet på flasker med flaskefylleren (sett denne på kranen på gjærkaret), og kork flaskene. Bruk kraft for å sørge for at korken sitter tett.
12. La ølet stå på 20 grader i 4–5 dager, og sett så kjellerkaldt i 25 dager.
SE FORBRUKERINSPEKTØRENE:
- På NRK1 onsdager klokken 19:45
- På tv.nrk.no