Hopp til innhold

Bondelaget varsler aksjoner etter brudd i jordbruksforhandlingene

Hedmark bondelag sier at folk kommer til å merke at det nå er brudd i jordbruksforhandlingene. – De neste dagene kommer vi til å synliggjøre at vi ikke er fornøyd, sier bondelagsleder Einar Myki.

Einar Myki

Einar Myki i Hedmark Bondelag mener at forhandlingsviljen til staten var for liten til å fortsette forhandlingene.

Foto: Hedmark Bondelag

I ettermiddag ble det klart at det er brudd i årets jordbruksforhandlinger. Det var bondeorganisasjonene som valgte å gå til brudd.

Bondelagsleder i Hedmark sier bøndene vil markere bruddet.

– Når vi bryter så må vi synliggjøre at vi ikke er fornøyd med politikken som regjeringen har lagt opp til for landbruket. Så folk vil merke at vi kommer til å aksjonere i dagene framover, sier Einar Myki.

– Høyre må på banen

Leder i Oppland Senterparti, Bengt Fasteraune, har forståelse for bøndenes brudd med staten.

– Jeg har forståelse for at bøndene bryter forhandlingene, og det er klart at dette er tøft for Oppland-samfunnet hvis det skal gå gjennom i Stortinget, det tilbudet som ligger der nå.

Fasteraune håper at Høyre kan komme på banen før dette legges fram for Stortinget.

– De har en litt annen type politikk i bakhånd, så jeg håper de kan påvirke litt. Jeg mener at tilbudet bør bli vesentlig bedre. Her må det skje forhandlinger på Stortinget og partiene må gå ut og vise hva de vil med landbruket. Sånn som det er nå, så dreier det seg om et oppgjør som overhodet ikke ivaretar det landbruket vi vil ha i Norge, sier Fasteraune.

Leder i bonde- og småbrukarlaget, Merete Furuberg fra Grue, om bruddet i landbruksforhandlingene.

Merete Furuberg, leder i Norges bonde- og småbrukarlag, om bruddet.

– Beklagelig

Det er to år siden sist forhandlingene gikk til brudd. Landbruksministeren var skuffet etter årets brudd.

– Det er beklagelig at jordbruket bryter. Vår målsetting var å komme til enighet, sier minister Sylvi Listhaug.

Bondeaksjon

Det er to år siden sist det ble brudd i jordbruksforhandlingene.

Foto: Dag Kessel

Det har vært stor avstand mellom staten og bondeorganisasjonene etter at staten tilbød bøndene 150 millioner kroner ekstra neste år. Det er 1350 millioner kroner mindre enn bøndenes krav.

Partene fortalte om bruddet under en pressekonferanse, der leder i Norsk Bonde- og Småbrukerlag Merete Furuberg fra Grue sa det var flere grunner til brudd.

– Regjeringens tilbud fører til historisk skifte i jordbrukspolitikken. Opplegget legger grunnlag for et frislipp når det gjelder bruksstørrelser og hvor mye tilskudd et enkelt bruk skal kunne få. Selvforsyningen svekkes og vi kan ikke gjøre noe annet enn å si helt klart og tydelig ifra at denne utviklingen for norsk matproduksjon kan vi ikke være med på. Dette landbruket vil vi ikke ha. Derfor bryter vi årets jordbruksforhandlinger, sier Furuberg.

Vil aksjonere

Bondelagsleder i Hedmark, Einar Myki, sier de har brukt den siste tida til å finne ut om staten har forhandlingsvilje.

– Nå har vi konkludert med at den har vært langt ifra stor nok til at vi kunne fortsette forhandlingene.

– Hvordan vil dere markere dette?

– Jeg vil ikke røpe aksjonsplaner, men vi kommer ut blant folk og det vil nok synes allerede utover ettermiddagen vil jeg tro, men fra i morgen vil det i høyeste grad merkes at det er brudd i jordbruksforhandlingene, sier Myki.

Flere saker fra Innlandet