NRK Meny
Normal

Ungdommer har blitt truet over lengre tid

Ungdommer helt ned i 16-årsalderen skal ha blitt truet til å betale inn narkogjeld i Lillehammer-området. Flere av ungdommene skal være kraftig preget av voldsbruk og trusler fra bakmennene.

Bjørn Bergundhaugen

ALVORLIG: – Ungdommen som har blitt utsatt for dette opplever det som svært alvorlig, sier Bjørn Bergundhaugen, politistasjonssjef i Lillehammer

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– En kan jo selv tenke seg at en 16-åring som utsettes for denne type press er veldig sårbar. Jeg vil si at flere av ungdommene er kraftig preget av det de har opplevd, sier politistasjonssjef i Lillehammer, Bjørn Bergundhaugen.

Onsdag ble det kjent at politiet har siktet 60 personer i en omfattende narkotikasak i Lillehammer-området. Flesteparten av disse er ungdom mellom 16 og 22 år. Miljøet har også forgreininger til Oslo, Østfold og utlandet.

Flere av ungdommene skal ha blitt utsatt for grov vold og trusler over en lengre tidsperiode etter å ha pådratt seg narkotikagjeld.

Noen foreldre skal ha betalt til dels store pengesummer for å hindre at deres barn ble utsatt for vold.

– Sårbare ungdommer

Politistasjonssjefen sier flere av ungdommene er svært unge og sårbare, som gjerne ufrivillig har havnet i en situasjon hvor de har blitt truet for penger.

– Ungdommen som har blitt utsatt for dette opplever det som svært alvorlig, sier Bergundhaugen.

Han sier det er personer som står under hovedmennene som har krevd inn oppgjør for omsetting av narkotika, hovedsakelig cannabispreparater men også piller og kokain.

– Hvis gjelda ikke har blitt betalt i tide så endres den vilkårlig i forhold til størrelse, og den blir alltid betydelig større enn det den opprinnelig var.

Tre antatte hovedmenn i narkotikamiljøet, som alle er bosatt i Lillehammer, ble pågrepet og varetektsfengslet i november 2013 og i februar i år. De er siktet for narkotikaomsetning, grov vinningskriminalitet og vold og trusler.

Har avgitt forklaring

Ove Herman Frang

FORSVARER: Advokat Ove Hermann Frang sier hans klient har samtykket til varetektsfengsling.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Helt siden sommeren 2013 har politiet i Gudbrandsdal etterforsket narkotikamiljøet i Lillehammer. I november i fjor ble den første av de antatte hovedmennene pågrepet for oppbevaring av hasj.

Han har vært varetektsfengslet siden pågripelsen. Advokat Ove Herman Frang forsvarer mannen, og sier hans klient har samtykket til fengslingen.

– Han har vært i flere avhør og forklart seg om sin rolle og sin befatning med saken, sier Frang.

Han ønsker ikke å gå i detaljer på hvordan hans klient forholder seg til siktelsen mot ham.

Full etterforskning

Narkotikanettverket i Lillehammer-området er fortsatt under etterforskning, og politiet utelukker ikke at det vil komme flere siktelser i saken.

Kripos, Utrykningspolitiet, utenlandske politimyndigheter og andre politidistrikt bistår politiet i Gudbrandsdal i etterforskningen.

Politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen sier politiet håper å kunne føre saken for retten i løpet av høsten.