– Litt spesielt, og litt trist å finne døde pigghå-fostre, sier Marianne som er fiskeansvarlig i butikken.
Da hun skar opp magen på den en meter lange
, fant hun først fire døde fostre, så tre til og til slutt tre egg. Pigghå-mammaen skulle altså føde ti barn, men det rakk hun ikke før hun ble fanget og fraktet til Knutstad & Holen i Hamar før veien gikk til fiskedisken i Lillehammer.Litt oppstand vakte funnet i butikken tidlig fredag morgen.
HØR HER:
Brukes til pynt
Pigghåen er vår vanligste haiart, og er utbredt langs hele norskekysten. Den lever på dyp ned til 400 m, og opptrer ofte i stimer på flere tusen individer. Den fanges i dag hovedsakelig på grunn av sitt velsmakende kjøtt.
Hunnene blir størst, opp til 160 cm og kan veie over ni kilo, mens hannene er rundt 90 cm lange og veier seks-sju kilo.[
– Vanligvis bruker vi pigghåen til pynt i fiskedisken, sier Marianne.
Men pigghåen er også en svært velsmakende matfisk. Det beste kjøttet er på ryggen.
– Hvordan tilbereder man pigghå?
– Den stekes eller marineres og lages med asiatiske grønnsaker.
- LES MER: