Hopp til innhold

Tok keisersnitt på pigghå

Da Marianne Von Quillfeldt ved Coop Mega i Lillehammer skulle sløye en pigghå fredag morgen, fant hun sju fostre og tre egg i magen på haifisken.

Pigghå-barn

Det ble funnet sju døde fostre i pigghåen, pluss tre egg.

Foto: Stein Schinstad / NRK

– Litt spesielt, og litt trist å finne døde pigghå-fostre, sier Marianne som er fiskeansvarlig i butikken.

Da hun skar opp magen på den en meter lange pigghåen , fant hun først fire døde fostre, så tre til og til slutt tre egg. Pigghå-mammaen skulle altså føde ti barn, men det rakk hun ikke før hun ble fanget og fraktet til Knutstad & Holen i Hamar før veien gikk til fiskedisken i Lillehammer.

Litt oppstand vakte funnet i butikken tidlig fredag morgen.

HØR HER:

Brukes til pynt

Pigghåen er vår vanligste haiart, og er utbredt langs hele norskekysten. Den lever på dyp ned til 400 m, og opptrer ofte i stimer på flere tusen individer. Den fanges i dag hovedsakelig på grunn av sitt velsmakende kjøtt.

Hunnene blir størst, opp til 160 cm og kan veie over ni kilo, mens hannene er rundt 90 cm lange og veier seks-sju kilo.[

– Vanligvis bruker vi pigghåen til pynt i fiskedisken, sier Marianne.

Men pigghåen er også en svært velsmakende matfisk. Det beste kjøttet er på ryggen.

– Hvordan tilbereder man pigghå?

– Den stekes eller marineres og lages med asiatiske grønnsaker.

Flere saker fra Innlandet