Hopp til innhold

Svømmer Mjøsa på langs

Stian Vikra svømmer Mjøsa på langs denne uka. Det har ingen gjort før.

Stian Vikra

Han bruker verken heldekkende drakt eller vaselin for å beskytte kroppen mot det kalde vannet, unntaket er litt vaselin under armene for å hindre gnagsår.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Tidligere har eks-marinejegeren krysset den engelske kanal. Han var førstemann til å svømme Utsira-Karmøy og til å krysse Boknafjorden.

Mandag begynner Stian Vikra på sin første etappe av Mjøsa på langs, og den går fra Skibladnerbrygga i Lillehammer til Biri.

– Antrekket er speedoshort og badehette, sa Vikra til NRKs reporter rett før han startet på førsteetappen.

Bruker ikke heldekkende drakt

Han bruker verken heldekkende drakt eller vaselin for å beskytte kroppen mot det kalde vannet, unntaket er litt vaselin under armene for å hindre gnagsår.

– I og med at det er såpass kort etappe gidder jeg ikke gni inn hele kroppen med vaselin.

  • Følg Stians blogg her

Kort og kort, for en dreven svømmer er tydeligvis 10 kilometer ikke spesielt langt. Det Vikra derimot er spent på, er hvordan strømmen er i vannet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

gamle Skibladnerbrygga på Lillehammer, skifter til badetøy, måler temperaturen, intervjustrekk, hopper uti vannet, svømmer på Mjøsa, går opp i følgebåten, intervjustrekk, svømmer på Mjøsa, intervjustrekk

Svømmer Mjøsa på langs

– Jeg svømmer rundt tre og en halv kilometer i timen, så det blir spennende å se hvor mye jeg taper på strøm, sier han.

Dermed regner han med å bruke mellom tre og fem timer på etappen mellom Lillehammer og Biristrand. Og det er mye som kan skje på denne tiden.

– Nedkjøling er selvfølgelig en utfordring, men etter det ser det forholdsvis greit ut. Det er 12, 5 grader i vannet, men jeg har sagt til moren min at det er 16, sier han lurt.

Gikk raskere enn antatt

Etter vel gjennomført etappe møtte NRK Stian Vikra på nytt på Biristrand.

– Jeg tror ikke kroppstemperaturen er så lav. Jeg skjelver litt, men det går helt fint. Turen gikk på tre timer og tjue minutter. Jeg var usikker på rutevalget før start, men ringte til Røde Kors som bistår meg på vannet. De mente at det var lurt å svømme langt østsiden av Mjøsa, og det viste seg å stemme, sier Vikra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stian Vikra

Målet med prosjektet er å bryte egne fysiske og psykiske grenser, og samtidig sette fokus på organdonasjon, med sitt prosjekt «Svøm for livet».

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Svømmeren får hjelp av Røde Kors Østre Toten, Eidsvoll og Hurdal som stiller med frivillige som følger ham i båt og sørger for sikkerheten. Det viste seg å være verdifullt allerede på den første etappen.

– «Svøm for livet» er en lagsport. Det er ikke noe jeg kan gjøre helt alene. Selve svømmingen gjør jeg selv, men jeg har både følgebåt og mye hjelp til det praktiske underveis, sier Vikra.

Skal svømme i ni dager

I alt skal Vikra svømme 100 kilometer, langs hele Mjøsa, og det skal han bruke ni dager på. Den siste etappen skal han svømme baklengs.

Målet med prosjektet er å bryte egne fysiske og psykiske grenser, og samtidig sette fokus på organdonasjon, med sitt prosjekt «Svøm for livet». Vikras engasjement begynte da søskenbarnet hans stod på venteliste for et nytt hjerte.

– Søskenbarnet min, Olav Eik Jakobsen, ventet lenge på et hjerte. Men da han til slutt fikk det, var det for seint. Han døde noen dager etter transplantasjonen. Det minste vi kan gjøre er å ta stilling til organdonasjon. Slik kan vi gi liv videre, sier Vikra.

Setter stor pris på engasjementet

Hege Kuhle, daglig leder ved Stiftelsen Organdonasjon, ønsker Vikra lykke til.

– Vi setter stor pris på denne type engasjement som Stian viser med svømmeprosjektet sitt. Det betyr mye for oss at frivillige skaper positive oppmerksomhet rundt organdonasjon. Økt bevissthet gir flere donorer som igjen redder liv, sier hun.

Flere saker fra Innlandet