NRK Meny
Normal

Svensker tvinges til Norge

Arbeidsledige svensker tvinges til å jobbe i Norge. At de får 14-timers dag, må de tåle. Det har retten slått fast.

Arbeidshansker
Foto: Illustrasjonsfoto: Berit Roald / Scanpix

Den arbeidsledige bygningsarbeideren Per-Olov Persson fra Lysvik nær Torsby fikk tilbud om jobb på Kirkenær da han meldte seg ledig.

Da han protesterte, ble han trukket i dagpengene.

Sa nei - ble straffet

Jobben på Kirkenær i Hedmark ville gitt Per-Olov Person en 14-timers dag med reise og jobb. Som småbarnsfar er det en umulig situasjon for ham, så han takket nei. 

Det skulle vise seg å bli dyrt for ham. A-kassan, som utbetaler dagpenger i Sverige, svarte med å redusere dagpengene med 25 prosent i 40 dager.

Tapte i retten

Per-Olov Persson mente dette var helt urimelig og gikk til rettsak. Men han tapte, både i länsretten (tingretten) og kammarrätten (lagretten).

Det er Värmlands Folkblad og Glomdalen.no, som skriver dette i dag.

 Arbeidsmarkedsstyrelsen i Sverige er beredt til å bruke rettsavgjørelsen for alt den er verdt, og tilby arbeidssøkere i Sverige jobb i andre land.

- Må være frivillig

Lars Mejern Larsson, som er leder for bygningsarbeidernes fagorganisasjon i Värmland, liker denne saken svært dårlig, skriver Dagsavisen. Han og hans organisasjon vil prøve saken i det som tilsvarer norsk høyesterett.

- Svenske bygningsarbeidere jobber gjerne i Norge. Over 400 fra Värmland gjør det i dag. Men det må være frivillig, sier Larsson.

Tvinges andre veien?

Rettsavgjørelsen i Sverige kan få konsekvenser for norske arbeidssøkere også. Her må man i teorien akseptere en jobb hvor som helst i landet, hvis ikke kan man miste dagpengene i åtte uker.

Men endres regelverket i tråd med det svenske, kan også nordmenn tvinges til å ta ledige jobber i nabolandet

 

 

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kåret til årets unge leder

  Kjøkkensjefen på Sundeim i Nord-Fron, Espen Sætha, er av leserne og brukerne av Kommunal Rapport stemt fram som årets beste unge leder. Han ble nominert til prisen fordi han leder et kommunalt kjøkken som sprer matglede i praksis, skriver Kommunal Rapport.

  Espen Sætha kåret til årets unge leder i Kommunal Rapport
  Foto: Kommunal Rapport
 • To kollisjoner i Stange og Åsnes

  To biler har kollidert på riksvei 2 ved Flisa bru i Åsnes. Ingen personer skal være skadet. På E 6 i Stange skal en personbil ha kjørt inn i brøytebil. Også her ble det bare materielle skader. Kollisjonene skaper ingen store hindringer for trafikken.

 • Forgiftningssaken for retten

  I dag kommer den såkalte forgiftningssaken ved Nansenskolen i Lillehammer opp for retten. En 23-åring kan få opptil seks års fengsel etter å ha prøvd å forgifte en medelev ved skolen. Den tiltalte skal ha gjort dette som et ledd i et sjalusidrama.