NRK Meny
Normal

Svensker tvinges til Norge

Arbeidsledige svensker tvinges til å jobbe i Norge. At de får 14-timers dag, må de tåle. Det har retten slått fast.

Arbeidshansker
Foto: Illustrasjonsfoto: Berit Roald / Scanpix

Den arbeidsledige bygningsarbeideren Per-Olov Persson fra Lysvik nær Torsby fikk tilbud om jobb på Kirkenær da han meldte seg ledig.

Da han protesterte, ble han trukket i dagpengene.

Sa nei - ble straffet

Jobben på Kirkenær i Hedmark ville gitt Per-Olov Person en 14-timers dag med reise og jobb. Som småbarnsfar er det en umulig situasjon for ham, så han takket nei. 

Det skulle vise seg å bli dyrt for ham. A-kassan, som utbetaler dagpenger i Sverige, svarte med å redusere dagpengene med 25 prosent i 40 dager.

Tapte i retten

Per-Olov Persson mente dette var helt urimelig og gikk til rettsak. Men han tapte, både i länsretten (tingretten) og kammarrätten (lagretten).

Det er Värmlands Folkblad og Glomdalen.no, som skriver dette i dag.

 Arbeidsmarkedsstyrelsen i Sverige er beredt til å bruke rettsavgjørelsen for alt den er verdt, og tilby arbeidssøkere i Sverige jobb i andre land.

- Må være frivillig

Lars Mejern Larsson, som er leder for bygningsarbeidernes fagorganisasjon i Värmland, liker denne saken svært dårlig, skriver Dagsavisen. Han og hans organisasjon vil prøve saken i det som tilsvarer norsk høyesterett.

- Svenske bygningsarbeidere jobber gjerne i Norge. Over 400 fra Värmland gjør det i dag. Men det må være frivillig, sier Larsson.

Tvinges andre veien?

Rettsavgjørelsen i Sverige kan få konsekvenser for norske arbeidssøkere også. Her må man i teorien akseptere en jobb hvor som helst i landet, hvis ikke kan man miste dagpengene i åtte uker.

Men endres regelverket i tråd med det svenske, kan også nordmenn tvinges til å ta ledige jobber i nabolandet