Småbarnsfamilie kastes ut

En ukrainsk-armensk småbarnsfamilie har blitt asylpolitisk kasteball mellom land over hele Europa. I dag ble de hentet fra asylmottaket i Valdres.

Asylsøkere kastes ut
Foto: Ulf Hansen

En ukrainsk-armensk småbarnsfamilie ble i dag hentet av politiet på asylmottaket i Vestre Slidre for å bli sendt ut av landet.

Nå blir familien på fem sendt ut av landet.

Familien har vært på kontinuerlig flukt i ni år, og Norge blir det sjette landet som sier nei til å hjelpe dem til et trygt liv borte fra krig og terror.

- Familien ingen vil ha

Torsdag morgen kom Politiets utlendingsenhet til Lundeskogen asylsøkermottak i Vestre Slidre for å hente småbarnsfamilien. Nå skal de sendes ut av landet.

Dette er en dagligdags situasjon i norske asylmottak, men denne saken er spesiell.

For dette er historien om en ukrainsk-armensk familie med tre små barn som har havnet i klemma mellom internasjonale konvensjoner og regelverk. Familien Petrosian er familien ingen land vil ha, og som heller ikke kan returnere hjem dit de kommer fra. Det forteller familiens advokat, Jan Erik Mellemberg.

Endeløs vandring

- Det er dokumentert at familien har vært på en hvileløs vandring gjennom hele Europa. De har vært i Ukraina, Polen, Sverige, Danmark, Frankrike, og nå er i Norge.

Nå ser det altså ut til at de blir sendt videre, igjen. Reisen går tilbake til Frankrike. Mellemberg forteller om en traumatisert familie som på mange måter har resignert.

Mellemberg har bedt norske myndigheter gjøre unntak fra Dublin-konvensjonen, som sier at førstelandet har ansvaret for asylsøkeren, så lenge vedkommende oppholder seg innen Schengen-området.

Kan sendes rett ut

Advokaten  har bedt norske myndigheter vente med utsendelsen til saken kan bli skikkelig belyst i Norge, men uten resultat. Norge er ikke pliktig til å behandle familiens asylsøknad før den sendes ut, siden Norge ikke er det første europeiske landet de kommer til.

Familiens advokat, Jan Erik Mellemberg, mener familien er i ferd med å bli et offer for den såkalte Dublinkonvensjonen.

 - Det eneste jeg ber om er at de skal behandle saken min, sier mamma Nelli Petrosian. 

- Nå er det slik at et land kaster oss til et annet land som en fotball, fortsetter hun før gråten tar over.

Farens historie

Det hele startet med krigen mellom Armenia og Aserbadjan i 1993. Pappa Edgar, som er armensk statsborger ble tvangssendt til fronten og endte opp i Aserbadjansk fangenskap.

 Edgar forteller en historie om hard tortur i Aserbadjansk fangenskap samtidig som han viser meg overkroppen sin som er fullstendig dekket med arr.

Da han slapp fri tre måneder i fangenskap, valgte han, etter å ha ligget lenge på sykehus, å desertere fra det armenske militæret. Han flyktet til Ukraina der han møtte Nelli. Men armenere står ikke høyt i kurs i Ukraina og Edgar fikk ikke oppholdstillatelse, selv om de to giftet seg.

Europa rundt

Dermed valgte de å flykte videre. En flukt som nå har blitt til en evig vandring gjennom Europa. Først til Polen så til Danmark, der de fikk opphold i noen år før de ble sendt videre. De flyktet til Frankrike, der de fikk avslag, så tilbake Ukraina i et nytt forsøk på å få lov til å oppholde seg der med hele familien.

Men Edgar ble arrestert og Nelli måtte bestikke myndighetene for å få ham fri igjen. Deretter reiste de til Sverige, på ny til Danmark og til Frankrike som igjen avslo søknaden om opphold.

 Den evige rundreisen har satt sine spor, også på barna. Ni år gamle Svetlana er født i Polen, 5-årige David er født i Danmark og Maksim ble født to dager etter at de kom til Frankrike første gang, i februar 2003.

Tre små barn

- Jenta vår, som er ni år og må gå på skolen, har byttet skole og språk fire ganger, forteller mamma Nelli.

 - Hver gang hun får en venninne, må hun forlate henne fordi vi må flykte til et annet land.

 Familien kom til Norge tidligere i år. Men Norge vil altså også sende dem til Frankrike. Der er det imidlertid lite håp om at familien får bo.

 Amnesty bekymret

Jon Peder Egenes, nestleder i Amnesty International Norge, sier de er bekymret for familien.

-  Det er fordi vi har en familie som har reist Europa på en endeløs vandring, og vi mener familien trenger beskyttelse utenfor sine hjemland. Saken er spesiell siden de har blitt kastet rundt i så mange år,  og derfor er det viktig at norske myndigheter tar ansvar.

Ifølge Egenes vil familiefaren bli sendt rett i fengsel hvis han returnerer til Armenia.

Rett i fengsel

- Han deserterte fra hæren, og vil få fra fem til tolv års fengsel. I tillegg frykter vi han vil bli torturert, for det er nokså vanlig i Armenia.

Nå mener Egenes at asylsøknaden må behandles i Norge slik at det kan bestemmes om familien  har rett til asyl eller opphold på humanitært grunnlag.

- Her har vi tre barn mellom fire og ti år som er født i tre forskjellige land. Disse har vært på en evig runddans mellom europeiske stater, ingen har tatt ansvar for dem.