Hopp til innhold

Nettsted skal hjelpe bønders psykiske helse

Et nytt nettsted skal gjøre terskelen lavere for bønder å spørre om hjelp når de kjenner at hverdagen kan bli for krevende å håndtere.

Bonde i kornåker

Det er en økning i bønder som jobber alene på store gårder med få å snakke med. Noen får psykiske problemer, men mange kvier seg for å spørre om hjelp. Nå skal et nytt nettsted hjelpe de som søker hjelp.

Foto: Colourbox.com

Det er Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbrukets HMS-tjeneste som i dag lanserer nettstedet godtbondevett.no.

Nettstedet skal gi norske bønder informasjon og råd når hverdagen føles tung og vanskelig.

– Veien til hjelp blir kortere

Tåle Willerud i bondelaget i Oppland håper tilbudet vil gjøre det enklere for bønder å spørre om hjelp på et område som er tabulagt.

– Den kan kanskje få folk til å tørre å spørre om hjelp, og at veien til å få hjelp blir kortere, sier Willerud.

Nettstedet inneholder lenker, råd og tips om hvor man kan få hjelp, hvordan man selv kan forebygge eller stoppe opp når man kjenner at det har blitt for mye.

Samt forteller bønder som har møtt veggen om sine opplevelser.

Einar Vatle

Einar Vatle i Mattilsynet er veldig glad for man har lansert en nettside som fokuserer på bønders psykiske helse.

Foto: Mattilsynet

– Psykiske problemer ofte årsak til dyretragedier

Noen ganger går det så langt før man får hjelp at det går utover dyrestellet. Noe Mattilsynet innimellom opplever når de reiser ut etter tips om at alt ikke er som det skal ved en gård.

– Vi ser ofte i alvorlige dyrevernssaker at tilstanden til dyreeieren er veldig sentralt. Ofte er det psykiske problemer hos dyreeieren som er årsaken til at dyr ikke har fått det stellet de trenger, sier seniorinspektør i Mattilsynet i Hedmark, Einar Vatle.

Han tror ofte terskelen er svært høy for å spørre om hjelp når man blir psykisk syk. Og han synes det er en utfordring å hjelpe personer i en sånn situasjon.

– Når man har skadet seg fysisk er man i stand til å skaffe avløser, men er problemet av mer psykisk art så har vi ofte ikke den samme mekanismen inne for å spørre om hjelp. Vi ser ofte at folk som ikke fungere i dyrestellet, så har de også problemer med å fungere ellers i det sosiale og private livet.

Mange er alene og ensomme

Bondeorganisasjonene ønsker gjennom nettstedet å fokusere på hva som kan forebygge psykiske problemer og å snakke høyt om faresignalene. For de ser at stadig flere bønder jobber alene med et stort arbeidspress.

– De siste årene har det vært en økning i bønder som blir mer ensomme og jobber mer for seg sjøl, og de har færre å snakke med rundt seg. Dette kombinert med en presset situasjon da det gjelder økonomi og arbeid, gjør at flere får problemer, sier Willerud i bondelaget.

Det finnes mange eksempler på bønder som har fått så store psykiske problemer at de ikke har klart å komme seg ut for å stelle dyra.

Hvis du da ikke har familie, naboer eller venner som ser hva som er i ferd med å skje, kan dyreliv gå tapt før man får hjelp.

Ufarliggjøre

Noen bønder blir plukket opp av Landbrukets Helse, Miljø og Sikkerhet (HMS), som er et helsefremmende tilbud. Hit kan medlemmer komme for en undersøkelse, få råd og en prat.

Distriktsleder i Landbrukets HMS, Per Jorleik Obrestad, sier et nettsted som godtbondevett.no gjør veien til informasjon enklere.

– Mange gir informasjon, men det er ikke alltid like enkelt å få tak i det. Dette vil nok lette arbeidet til den enkelte bonde til å få relevant informasjon. Mange lurer på hvor kan jeg få hjelp, hvem gir hjelp, og her kan de få det. Målet må være at man skal ufarliggjøre det å snakke om psykiske problemer, sier Obrestad.

Flere saker fra Innlandet