Sendte hunder mot bjørn

En mann i 40-årene fra Trysil er sikta for brudd på våpenloven og båndtvangsbestemmelsene etter at han i forrige uke slapp to løshunder mot en bjørn.

Bjørn

Illustrasjonsfoto.

Foto: NTB-arkiv / Scanpix

Lokket på hundene med skudd

Mannen har innrømmet at hundene hans loset bjørnen, og at han skjøt i lufta for å kalle hundene tilbake.

- Han har sluppet to hunder som har gått i los, politiførstebetjent Knut Norman Mælen, miljøkoordinator i Hedmark politidistrikt.

Det var da han ikke fikk tilbake hundene på vanlig måte med plystring og roping, mannen løsnet et skudd. En av hundene skal ha for vane å komme tilbake etter et slik skudd.

Er det en vanlig måte å tilbakekalle hunder på?

- Nei det er det ikke, sier Mælen.

Politiet regner dette forholdet som oppklart og mannen må forvente en straffereaksjon, trolig en bot.

Møtte bjørn og hørte skudd

Bakgrunnen for hendelsen var tre ungdomsskolegutter fra Trysil som var på fisketur i området ved Ørsjøsetra nord for Innbygda i Trysil, og skulle overnatte i lavvo.

Ved midnattstider får de høre en hund som loser i nærheten, og plutselig kommer en bjørn løpende rett i mot dem. På 25 meters avstand bråsnur bjørnen da den får øye på dem, og stikker i en annen retning.

Like bak kommer en løshund losende etter det store rovdyret. Guttene løp i sikkerhet til ei koie i nærheten, og fikk varsla foreldrene sine. Ikke lenge etterpå hørte guttene også et skudd som ble avfyrt.

Flere hendelse i samme området

I ettertid har politiet fått kjennskap til flere hendelser i det samme området i forrige uke. Politiet og Statens Naturoppsyn har etter tips funnet det som er et mulig åsted for en ulovlig bjørnefelling.

Politiet vil foreløpig ikke koble mannen til mistanken om at det skjedde en ulovlig bjørnefelling i det samme området i forrige uke.

- Vi ser på dette som separate saker inntil vi har mer å gå på, sier politiførstebetjent Knut Norman Mælen, miljøkoordinator i Hedmark politidistrikt.

I går kveld ble det funnet både blodspor og dyrehår på dette stedet. De tekniske funnene er sendt til DNA-analyse for å få avklart om det kommer fra en bjørn. Foreløpig har de ikke funnet noe kadaver.