Hopp til innhold

Sjekk den rekordstore kula!

Fire glassblåsere ved Hadeland Glassverk har antakelig laget den største glasskula noensinne produsert ved glassverket. Nå gjenstår vel to måneder med venting, før resultatet blir glassklart.

Svein Teslo, Leif Tore Brenna, Frode Østby og Erik Smedsrud.

Svein Teslo, Leif Tore Brenna, Frode Østby og Erik Smedsrud i full konsentrasjon under arbeidet med glasskula.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Kula er mellom 25 og 27 cm i diameter. Den største utfordringa når den skal være kompakt er vekta. Jeg vil tro at den på vektarmen veier mellom 100 og 120 kilo, sier glassblåser Svein Teslo.

Glasskule til skulptur

Det ble laget hull i kula underveis, for å sikre at lyset brytes som ønskelig.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Han er en av fire glassblåsere som i dag har laget det som trolig er den største glasskula produsert på Hadeland Glassverk noensinne. I juni vil forhåpentligvis den store kula være helt ferdig, som del av den to meter høye lysskulpturen "Wind Eye". Etter planen skal denne avdukes ved Tranøy fyr i Nordland den 28. august, i forbindelse med Tranøy fyrs 150 års jubileum.

– Stor utfordring

– Om natten skal dette framstå som et pulserende himmellegeme. Det skal se ut som den svever i lufta om natta eller når det er mørketid, sier kunstner Calina Pandele Yttredal.

Hun fikk oppdraget av Hamarøy kommune, som hvert år kjøper en ny skulptur av en nasjonal eller internasjonal kunstner. Kula som er laget på Hadeland vil bli hovedelementet i skulpturen og skal belyses av LED-lys som pulserer i sakte tempo.

Calina Pandele Ytterdal

Kunstner Calina Pandele Yttredal med en miniatyrutgave av glasskula.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Det har vist seg at det er en stor utfordring og det er ikke hvem som helst som klarer å lage en slik kule. Jeg er imponert over hvordan de jobber og hvordan vi sammen prøver å finne ut hvordan det skal være, sier Yttredal.

For at lyset skal kunne ledes riktig trengte Yttredal en enorm glasskule. Hun kontaktet flere aktører for å få blåst den store glasskula, men mange måtte si nei fordi oppgaven var for vanskelig.

Må vente i to måneder

Til tross for mange års kompetanse samlet i lokalene til glassverket, er det ingen garanti for at kula blir slik den er planlagt. Glasskula ble ferdig formet i løpet av en times tid, men den er lang fra ferdig. Nå venter en lang kjøleperiode, når kula har tørka vil den veie rundt 20 kilo.

– Vi kjøler den litt ute i glasshytta og så legger vi den oppi et fat med kalk og deretter må den stå i en kjøleovn i 1600 timer, forklarer Teslo.

For at glasset ikke skal sprekke kan ikke døra på kjøleovnen åpnes før om 67 døgn. Kunstneren sjøl er spent på resultatet.

– Jeg får bare satse på at det går bra, når vi en gang i juni åpner døra til skapet. Det er ikke så veldig mye å gå på til avdukinga, invitasjonene er sendt og programmet er laget, så det gjenstår bare at skulpturen blir ferdig.

Kjøleovn Hadeland Glassverk

Glasskula må ligge i kalk i kjøleovnen i 67 døgn. I utgangspunktet er kjernetemperaturen et par tusen varmegrader, til slutt skal den være romtemperatur. (Den bakerste kula er en prøve-kule.)

Foto: Monica Rikoll / NRK

Flere saker fra Innlandet