Hopp til innhold

Rekordmange tar praksis i utlandet

GDANSK, POLEN (NRK): Aldri før har så mange yrkesfagelever reist utenlands for å studere. – Løfter kvaliteten på norsk utdanning, sier ekspert.

Yrkesfagelever tar praksis i utlandet

SVEISER: Førsteklassingene fra Gudbrandsdalen har reist til Polen for å gjennomføre sin praksis.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK

Luften er tung inne i det store verkstedslokalet i havnebyen Gdansk, helt nord i Polen. Rundt et stort metallskap jobber elleve ungdommer fra Nord-Gudbrandsdal videregående skole på spreng med å ferdigstille praksisprosjektet sitt. I to uker jobber teknikk- og industrielevene på et polsk skipsverft, som del av sin obligatoriske praksis.

– Vi lærer andre arbeidsmetoder og får se hvordan polakkene jobber, forteller Torje Myrhaugen.

Selv om sveising og planlegging gjøres på samme måte som hjemme i Norge, er det mye å lære i Polen, forteller klassekamerat Marte Fallingen Stadeløkken.

– Her må vi samarbeide mye. Hjemme jobber vi mye hver for oss så nå må vi jobbe sammen, sier hun.

Stor utvikling

Årlig reiser 1200 yrkesfagelever og lærlinger ut av landet for å studere. Interessen har steget kraftig de siste årene og er nå rekordstor, forteller Harald Nybølet, direktør i Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).

– Tidligere har vi sett at det er allmennfagene som reiser mest ut, men nå reiser stadig flere yrkeselever ut også. Jeg tror det løfter kvaliteten på norsk utdanning, sier han.

Totalt drar ca. 2500 norske videregåendeelever på utveksling i alt fra to uker til et helt skoleår, viser statistikk fra SIU. Nybølet omtaler det som en vinn-vinn-situasjon at ungdommene reiser ut i tidlig alder.

– De lærer språk, får bedre kulturforståelse, bedre tilknytning til arbeidslivet og ekstra erfaring. Dette ønsker vi å se mer av, sier han.

Yrkesfagelever tar praksis i utlandet

OMVISNING: Elevene fra Nord-Gudbrandsdal VGS fikk se hvordan en av de nye Hurtigrutene bygges på skipsverftet der de gjennomførte sin praksis.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK

Attraktivt med utenlandserfaring

Flere av elevene fra Nord-Gudbrandsdalen drømmer om et yrke innen mekanikk og industri. Kanskje har de lagt grunnlaget for den videre karrieren under oppholdet i Polen. Der blir de nemlig observert av ansatte fra Kleven verft, en av Norges ledende skipsbyggere.

– For Kleven er det viktig å ha rekruttering i faget. Vi håper dette gir frukter ved at vi kan ansette lærlinger. Det har vi eksempler på fra før, forteller Svein Lonbakken, site manager i Kleven.

Lonbakken tror mange arbeidsgivere synes det er attraktivt med erfaring fra utlandet,

– Ved å ha erfaring fra andre land tar de med seg noe ekstra hjem til Norge som de kan bruke videre i sitt virke. Det er viktig sier han.

Torje Myrhaugen og Svein Lonbakken

SAMARBEID: Elev Torje Myrhaugen får omvisning av site manager Svein Lonbakken i Kleven.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK

Vil tilbake

Metallskapet arbeiderne på Montex Shipyard snart kan benytte seg av, er nesten ferdig. Det samme er utenlandsoppholdet.

– Jeg kunne tenke meg å være mer i utlandet, jeg trives her, forteller Myrhaugen.

For Torje og medelevene har praksisen i Polen betydd mye. Kontrastene fra skolen på Otta er store. Derfor er også det sosiale aspektet ved turen viktig.

– Det er veldig gøy, sier han.

Yrkesfagelever tar praksis i utlandet

SKIPSVERFT: Elever fra Nord-Gudbrandsdalen VGS har hatt praksis på Montex Shipyard 14 år på rad etter initiativ fra en av skolens ansatte.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK