Hopp til innhold

100 potetslag blir testet

På Bioforsk Apelsvoll på Toten blir nå over 100 potetslag testet for å finne fram til hvem som egner seg best til koking, baking, fritering eller andre ting de skal brukes til.

Markedet krever stadig flere spesialpoteter, sier forsker Per Møllerhagen på Bioforsk Apelsvoll på Toten.

Forskningen skjer midt i potet-Norge. Østre Totens mange bønder er av de store potetprodusentene her i landet.

Pen å se på

Framtidas potet skal være pen å se på, men den skal ha også et næringsinnhold, antioksidanter, vitaminer og næringsstoffer. Dessuten skal poteten ha en god resistens mot sykdommer for dyrkerne, sier Per Møllerhagen.

Vanskelig å finne alle egenskapene

Det er vanskelig å få alle de gode egenskapene inn i en sort. Alle potetsorter har nemlig en eller annen svakhet. - Vår jobb på Bioforsk blir derfor å peke på de egenskapene de nye potetsortene har. Vi kan si til produsent og forbruker at de skal være oppmerksom på skruv etc. Blant de 100 sortene vi ha i dag, har vi nok ikke den ene ultimate potetsorten. Alle potetsortene har sine sterke og svake sider.

Flere saker fra Innlandet