NRK Meny
Normal

Politiet bryter loven

Politiet bryter loven for å fylle vaktlistene.

Politikvinnen Rigmor Sæter opplever en tøff jobbhverdag
Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Gjennomsnittsalderen i politiet er blitt så høy at den fører til store problemer. Stadig flere eldre politifolk tør ikke lenger å jobbe ute på gata, og dermed sliter politiet med å fylle timelistene.

Video nsps_upload_2008_10_3_7_37_22_0.JPG

Video: Se tv-sak om at politifolk blir for gamle.

Bryter loven

Når noen sier nei, må andre jobbe desto mer. Så mye mer at det er i strid med loven. Politifolk pålegges planlagt overtid og å jobbe mer enn loven tillater.

- Det er et alvorlig paradoks at norsk politi bryter loven mange hundre ganger hvert døgn for å få hjula til å gå rundt. Drifta av norsk politi baseres på overtid, ekstravakter og sogar frivillig arbeid, sier leder i Politiets fellesforbund, Arne Johannessen.

Politibil
Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

- Frykta å bli skadd

Gjennomsnittsalderen i politiet er 41 år. I Hedmark og Oppland er den 47 år. Mange av de eldre bytter ut politibilen med kontor.

- Jeg frykta å bli skadd. Dessuten sleit jeg med at jeg ikke kunne bistå kollegene mine slik jeg egentlig burde. Jeg følte at jeg ikke lenger strakk til, og det er en vond følelse, sa lensmann Jens Høistad i Gausdal til programmet ØstnyttMagasinet torsdag kveld.

Etter 32 år i politiet tør ikke Høistad lenger jobbe ute på gata.

Yngre må ta støyten

Mange politifolk som er litt oppe i åra har det på samme måte som Høistad.

- Det blir veldig stor belastning for på de yngre som er igjen i distriktet, og spesielt i ordensavdelinga, sier politikvinnen Rigmor Sæter.

Jens Høistad har dårlig samvittighet fordi han ikke orker mer:

- Du vet at det er kolleger som må ta støyten på vegne av deg, sier lensmannen.

Les også: Nå vil regjeringa utdanne mer politi. Kongsvinger får politihøgskole

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Trosholmen ordførerkandidat

    Nominasjonskomiteen i Lillehammer Arbeiderparti innstiller Ingunn Trosholmen som ordførerkandidat til kommunevalget i 2019. Trosholmen har tidligere vært varaordfører i Øyer og er i dag varaordfører i Lillehammer. Hun var åtte år ved Nansen Fredssenter.

  • Ja til felles barnevernstjeneste

    Nordre Land kommunestyre sa i går ja til å bli med i en felles barnevernstjeneste i Gjøvik og Land. 16 stemte for og 11 imot forslaget etter en fire timer lang debatt.

  • Ap-politiker siktet for underslag

    Tidligere varaordfører og leder i Nord-Odal Arbeiderparti, Lasse Weckhorst, er nå siktet for underslag av 216.000 kroner fra Arbeiderpartiet, Nord-Odal idrettslag og en annen forening. Weckhorst har tilstått. Saken går i Glåmdal tingrett 18. april.