På tandemsykkel i Sahara

For aller første gang skal noen krysse Sahara-ørkenen på tandemsykkel. På sykkelsetene sitter to menn fra Hamar og Kristiansand.

Aleksander Gamme og Erik Gran Kvaase

Aleksander Gamme og Erik Gran Kvaase er de første som prøver å sykle Sahara fra nord til sør.

Foto: Aleksander Gamme

En gammel tanke ble til virkelighet da Aleksander Gamme fra Hamar og Erik Gran Kvaase fra Kristiansand satte seg på tandemsykkelen for å krysse Sahara-ørkenen.

Gamme og Kvaase la ut fra Ghardala i Algerie for to uker siden, og har nå syklet cirka 1 600 kilometer av den 3 500 kilometer lange turen. En slik nord-sør-kryssing av verdens største ørken på tandemsykkel har aldri blitt gjort før.

Aleksander Gamme

Aleksander nyter utsikten.

Foto: Aleksander Gamme

– Jeg har lenge hatt en tanke om å sykle Sahara på langs. Det med tandem begynte med en spøk, men etter hvert fant vi ut det er jo mulig å gjennomføre. Og Sahara er et interessant og spennende sted, forteller Aleksander Gamme på mobiltelefon fra Sahara.

Følges av elever

Det er stor forskjell fra snø og kuldegrader i Norge til varmegrader og sand i verdens største ørken.

– I dag blåser det hatter og høy. Masse sand i lufta så vi ser nesten ikke sola. Det er ikke sandstorm, men det er ikke mange dager vi har hatt det sånn, forteller Gamme.

Sykkelturen er ikke bare fornøyelse, den er en del av et undervisningsprosjekt som heter "Sahara 2010". Prosjektet er oppfølgeren til undervisningsprosjektet "Hamar til Topps" fra 2007. Alle Hamars grunnskoler deltok i et helt nytt prosjektbasert læringsprosjekt sammen med en Everest-ekspedisjon ledet av Gamme.

Aleksander Gamme

Aleksander tar seg en pustepause i sanden.

Foto: Aleksander Gamme

"Sahara 2010" er et seks ukers interaktivt undervisningsprosjekt der 1 000 elever fra Hamarregionen deltar. De følger sykkelturen hver dag og løser oppgaver.

Blir mye sand og stein

Sykkelturen så langt har stort sett gått bra.

– Det har gått greit så langt. Veinettet er overraskende bra. Framover blir det nok verre. Snart venter ødemark, og da blir det mye sand og stein. Vi har funnet ut at det skal ikke så mye sand til før vi ikke kan sykle, sier Gamme.

Målet for turen er Agades i Niger som ligger sør i Sahara.

– Vi vet ikke helt hvordan vi skal komme oss dit. Vi håper å få litt eskorte underveis på grunn av noen områder som er urolige for vi vil ikke ta noen unødvendige sjanser.

Sahara

Alexander Gamme og Erik Gran Kvaase er i ferd med å krysse verdens største ørken.

Foto: Satelittbilde fra NASA