Hopp til innhold

Tar med 1000 elever på topp-tur

Eventyrerne Alexander Gamme og Stian Voldmo tar med 1000 Hamar-elever på ekspedisjon til Mount Everest via et unikt undervisningsprosjekt.

Skole til Everest
Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Mens de to fjellklatrerne prøver å bestige Mount Everest i mars neste år skal de undervise elevene. Elevene kan følge klatrerne direkte via internett og får både forelesninger og oppgaver de skal løse ukentlig i løpet av de to månedene ekspedisjonen varer.

Prøveprosjekt i neste uke

Undervisningsprosjektet er et samarbeid mellom de to eventyrerne, Høgskolen i Hedmark og Innovation Studios som jobber med alternative undervisningsopplegg for elever.

- Elevene kan lære om aklimatiseringsfasen ved å følge oss på turen. De kan lære om energi og miljø ved at vi viser bilder fra der vi er og de kan lære samfunnsfag ved at vi viser levende bilder og viser hvordan forholdene er der vi beveger oss, sier Alexander Gamme.

Elevene får ukentlige oppgaver som de skal løse og de kan kommunisere med fjellklatrerne ved å chatte, bruke sms eller e-post.

Tirsdag i neste uke starter et prøveprosjekt. Da reiser Gamme og Voldmo til Himalaya for å teste det teknologiske utstyret.

- Mye av utstyret har aldri blitt prøvd ut før. Derfor må vi reise ned for å prøve om det fungerer, sier Gamme.

Hjelpeaksjon for barn

Fjellekspedisjonen skal ikke bare gi noe til elevene i Hamar. Det skal også settes i sammenheng med en innsamling til et skoleprosjekt i Nepal via redd Barna.

- Vi setter i gang en stafettpinne i neste uke da vi er i Himalaya der vi utfordrer bedrifter i Hedmark til å gi noen kroner til Redd Barna for hver meter vi stiger, sier Alexander Gamme.

Toppen ikke det viktigste

I motsetning til de fleste andre fjellekspedisjoner er ikke selve toppen det høyeste målet for de to eventyrerne denne gangen.

- Det viktigste er at vi får til et skikkelig undervisningsopplegg for elevene i Hamar. Deretter kommer aksjonen for Redd Barna som en god nummer to, og sist kommer målet om å nå toppen, sier Alexander Gamme.

- Det viktigste for meg personlig er at vi kommer trygt hjem igjen. Vi skal gjøre det vi kan for å nå toppen, men i dette prosjektet er det så mye annet som er viktigere enn å nå toppen av Mount Everest, sier Stian Voldmo.

Han håper ekspedisjonen kan bidra til at man forbinder toppturer med noe annet enn rene egotripper.