NRK Meny
Normal

Østnytt fører fylkene sammen

Østnytt har ført til at folk i Hedmark og Oppland vet mer om hverandre. Det er et godt grunnlag for en felles identitet i innlandet.

Professor Tor Selstad
Foto: NRK

Det sier professor Tor Selstad ved Høgskolen i Lillehammer i forbindelse med at Østnytt fyller 10 år.

- Siden lokalavisene er veldig lokale, her det vært underskudd på nyheter om naboen. Det har vi fått med Østnytt, mener Selstad.

Både viktig og symbolsk

- Det er kanskje ikke mye som kommer med på de snaue 20 minuttene Østnytt varer, men mitt intrykk er at det som er viktig kommer med, sier han.

- Dernest har programmet en viktig symbolsk funksjon, det er av og for oss. Det er med på å skape en vi-følelse. Her teller ikke bare nyhetsstoffet, men også reportasjene fra dagligliv, kulturliv og sport.

Riktig å satse på innlandet

Selstad mener det var et riktig mediepolitisk valg av NRK i Hedmark og Oppland å velge landsdelen som dekningsområde. Det bekreftes også av at de grafiske mediene omsider følger etter. Selstad tenker på ukemagasinet Innlandet som nå kommer ut på Gjøvik.

Selstad tror folk i Hedmark og Oppland i dag ser klarere at likhetene mellom fylkene er større enn forskjellene.

- Visst er det forskjeller - og dem er det også interessant å få vite noe om, sier Selstad.

- Likevel ser vi at fortellingene fra den ene siden ligner veldig på fortellingene fra den andre. Hedmark og Oppland er en enhet!

Tabbe at fylkene skilte lag

Han mener ti år med Østnytt viser at det var en tabbe at de to fylkene skilte lag for 225 år siden.

Så har også Østnytt vært framtidsrettet på den måten at det nå faktisk er på tale å lage en ny innlandsregion. Hva den skal hete gjenstår å se.

- Østnytt har bidratt til å befeste det merkelige navnet Innlandet. Kanskje burde Østnytt starte en navnekonkurranse om den nye regionen. I stedet for å skylde på et for dårlig navn, oppfordrer Selstad.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.