NRK Meny
Normal

Orkla selger til Mecon

De ansatte i Østlendingen er fortvilet og forbannet etter at styret i Orkla Media i ettermiddag gikk inn for å selge til det britiske investeringsselskapet Mecon. De frykter for avisa og jobbene sine. Og det har de grunn til, mener flere.  

Ansatte i Østlendingen aksjonerer mot oppkjøp av Orkla Media.
Foto: Anita Høiby Gotehus, Østlendingen

- Akkurat nå er jeg helt nummen, sa nestlederen i Østlendingen-klubben like etter at avgjørelsen ble kjent.

Både Ragnar Søberg og tillitsvalgt for grafikerne, Arvid Rotbakken, var svært skuffet og forbanna etter at det ble klart at det ble salg til Mecon likevel.

Aksjonerte

Tidligere i dag aksjonerte et tretti-talls tillitsvalgte og ansatte utenfor avishuset i Elverum. "Monty er pyton" og "Ikke selg sjela Orkla" var bare noen av budskapene på de mange plakatene til journalistene utenfor avishuset.

Østlendingens journalister var bare noen av mange Orkla Media-ansatte som aksjonerte i dag.

- En selskap som til de grader satser på kortsiktig profitt, kan ikke gagne Østlendingen, sier tillitsvalgt i Østlendingen, Ragnar Søberg, og viser til det britiske selskapet Mecom, som ledes av avismannen David Montgomery.

Kan ikke lokalavis

Mecom, som nå får kjøpe Orkla Media, eier også store aviser som "The Sun" og "News of the World". Men Søberg har ingen tro på at avis-magnaten, Montgomery, kan drive lokalavis.

- Vi frykter en kjøper som går inn og skviser sitronen, selger resten og trekker seg ut. Slik går det ikke an å drive avis i Hedmark, sier Søberg.

Etter salget til Mecom vil Orkla trolig sitte igjen med rundt 20- 30% av aksjene i Orkla Media.  

Skjønner bekymringen

Generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold, skjønner bekymringen til de Orkla-ansatte, og mener de har all grunn til å frykte konsekvensene av salget.  

- I Norge har vi hatt  medie-eiere med et sterkt samfunnsansvar og som har visst å verne om ytringsfriheten, trykkefriheten og pressefriheten. Mecom har andre interesser, og det er penger, sier Kokkvold.

Kokkvold ser ikke bort fra at et eierskifte i Orkla Media kan bety nedskjæringer og nedleggelser for enkelte aviser.

Dagbladet interessert

Dagbladet har også meldt sin interesse når det gjelder oppkjøp av Orkla Media, og Søberg hadde håpet en løsning med Dagbladet.

- Det måtte jo bli salg, men jeg trodde ikke styret ville selge til Mecon. Orkla-ansatte har hele tiden gått inn for en løsning med Dagbladet, sier han.