Ny undersøkelse: Dusjvegring blant ungdom avblåst

ELVERUM (NRK): Trodde du at stadig flere unge nekter å dusje etter gymtimene? Det stemmer ikke, viser ny stor studie.

Ungdommer dusjer med klærne på

NY STUDIE: For første gang er det gjort en stor undersøkelse av hva elever i grunnskolen mener om å dusje sammen med andre elever etter gymtimene på skolen.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK
Journalist

En ny undersøkelse om kroppsøvingsfaget i grunnskolen, gjort av Høgskolen i Hedmark, viser at 98 prosent av barn og unge dusjer etter gymtimene.

Resultatet overrasker forskerne.

– Så å si alle sier de synes det er greit å dusje uten klær, og det synes vi var overraskende, sier prosjektleder Kjersti Mordal Moen ved Høgskolen i Hedmark.

Fra synsing til forskning

Det er første gang det er gjort en stor vitenskaplig undersøkelse om dusjing og skifting i tilknytning til kroppsøvingstimene i grunnskolen.

Tilsammen 750 elever fra femte til tiendeklasse i Elverum deltok i undersøkelsen, som Høgskolen i Hedmark står bak.

Kjersti Mordal Moen

PROSJEKTLEDER: Kjersti Mordal Moen ved Høgskolen i Hedmark har ledet undersøkelsen av kroppsøvingsfaget i grunnskolen. Resultatet viser at det ikke er nakenhet, men dårlig tid og bråk i garderoben som elevene opplever som den største utfordringen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

I fjor var det en stor mediedebatt, hvor det ble sagt at stadig flere unge enten lar være å dusje eller dusjer med klærne på etter gymtimene av frykt for å vise seg nakne for hverandre.

– Den debatten hadde ingen forskningsbasert kunnskap, men nå sitter vi på data som sier det motsatte, sier forsker Kjersti Mordal Moen.

– Oppfordrer å dusje

– Vi er ikke overrasket over resultatene. Vi kan ikke pålegge elever å dusje, men oppfordrer alle elevene å gjøre det fordi det er viktig for hygienen, sier Cato Berggren, inspektør ved Frydenlund skole.

– I fjorårets mediedebatt ble det ofte lagt vekt på elevene ikke ville dusje nakne, men det elevene opplever som den største utfordringen er ikke nakenhet, men bråk i garderoben og dårlig tid.

Berggren mener garderoben må trekkes fram som en læringsarena, ikke et sted der elevene er på egenhånd.

Dusjing etter gymtimene

DUSJER ETTER GYMMEN: Sjuendeklassingene Tara White og Erik Kjensmo ved Frydenlund skole i Elverum er noen av dem som har vært med å svare på undersøkelsen om unge og kroppsøving, utført av Høgskolen i Hedmark. De sier alle elevene i klassen deres dusjer etter gymtimene hvis de ikke skal rett på annen trening rett etterpå.

Foto: Stein S Eide / NRK

Nasjonal undersøkelse

– Det å lære å skifte og være nakne sammen med andre er en del av allmenndanningen for å leve i det norske samfunnet når man er på speiderturer, idrettsarrangementer og korpsturer, sier forsker Kjersti Mordal Moen.

Er elevene i Elverum unike?

– Innvandrerandelen er ikke like stor her som i de største byene i Norge, men ellers er ikke Elverum så annerledes enn den den jevne norske skole, sier Mordal Moen.

Nå skal Høgskolen i Hedmark i gang med en lik undersøkelse for resten av landet. Resultatene skal være klare om et års tid.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Trettebergstuen blir mamma

    Anette Trettebergstuen har annonsert på Facebook, at hun venter barn. Det skriver VG. Trettebergstuen er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Hedmark. På Facebook skriver hun blant annet: «Hurra! Om noen måneder får ponnidressen en liten eier, og vi blir foreldre. For de som lurer så er jo vi som begge er homofile følgelig ikke et par, men vi skal oppdra barnet sammen i delt omsorg.»