NRK Meny
Normal

Mener kultur er like viktig som idrett

Musikernes fellesforbund mener kulturpersonligheter som gjør noe stort bør fremheves på lik linje med idrettsutøvere. De hevder mezzosopran Ingeborg Schübeler Gillebo har krav på mer oppmerksomhet etter sin internasjonale debut.

Ingeborg Gillebo

MER BLEST: Mezzosopran Ingeborg Schübeler Gillebo opptrådte på The Metropolitan Opera i New York for to uker siden. Nå etterlyser bransjen mer oppmerksomhet rundt kunstnere hjemme i Norge.

Foto: Fred Olav Vatne

– Å spille en hovedrolle på Metropolitan Opera kan sammenlignes med å vinne OL-gull. All ære til idrettsutøvere, men jeg hadde håpet at en kulturnasjon som Norge også hadde anerkjent kunstneriske prestasjoner på tilsvarende måte, sier forbundsleder Hans Ole Rian i Musikernes fellesorganisasjon.

Hans Ole Rian

Forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon, Hans Ole Rian, mener Ingeborg Schübeler Gillebo, og andre kunstnere i Norge, fortjener langt mer oppmerksomhet enn de får.

Foto: Asamaria.com

Han viser til mezzosopran og øyværing Ingeborg Schübeler Gillebos tolkning av Cherubino i oppsetningen Figaros Bryllup. Hun spilte i stykket av Mozart for to uker siden på The Metropolitan Opera i New York og Rian mener hun fortjener langt mer oppmerksomhet i hjemlandet enn hun hittil har fått.

– Kunst er kjempeviktig. Minst like viktig som idrett, sier han og er skuffet over at Gillebo ikke blir løftet opp og frem av både lokalsamfunnet og resten av landet.

Ingen offentlige gratulasjoner

Fylkeskultursjef i Oppland, Kyrre Dahl, er enig i at kunstnere som gjør det bra fortjener like mye applaus som idrettsstjernene som står på pallen.

– Det er ingen forskjell på kultur og idrett, når du ser hvilken innsats som ligger bak prestasjonene, sier han.

Mari Botterud

SKAL GRATULERE: Ordfører i Øyer kommune, Mari Botterud, har ennå ikke gratulert Gillebo, men har planer om å gjøre det.

Foto: Dag Kessel

Han mener alle har behov for å få tilbakemeldinger, enten fra lokalsamfunnet eller internasjonalt. Fylkeskommunen har likevel ikke gratulert Gillebo offentlig.

Heller ikke fra mezzosopranens hjembygd, Øyer, har gratulasjonene strømmet på. Ordfører Mari Botterud lover derimot å gjøre det godt igjen.

– Jeg har planer om å besøke Ingeborg, eller foreldrene, og overrekke en liten hilsen eller oppmerksomhet. Nei, ikke en liten oppmerksomhet. En stor oppmerksomhet, sier ordføreren.

Vil løfte opp kunstnerne

Hans Ole Rian mener det må en holdningsendring til i Norge. Han hevder at idrettsutøvere blir hyllet av nasjonen når de gjør noe bra, mens kulturpersonlighetene lettere blir glemt.

– Vi har vært en idrettsnasjon i mange år. Sport er viktig for veldig mange, mens kunst og kultur ikke har en så lang tradisjon her til lands, sier han.

Forbundslederen sier det er mye lettere å gjøre karriere innenfor kulturlivet lenger sør i Europa. Han mener alle bør støtte opp om kunstnerne i Norge.

– Noe kan gjøres av det offentlige, gjennom gode støtteordninger, men alle som bor i Norge bør være flinkere til å oppsøke forestillinger. I tillegg må pressen løfte opp talentene våre, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.

  • Trøbbel med polititelefon

    Politiet har problemer med sitt telefonnummer 02800. I Innlandet kan publikum ringe tlf. 62 53 90 00. Nødtelefonen 112 fungerer som den skal, melder politiet i Innlandet.