NRK Meny
Normal

Lykkelig som liten - Vang vil stå alene

Politikere og folkeflertallet i Vang kommune i Valdres er krystallklare. De mener de er lykkeligst som liten og vil ikke være med på noen kommunesammenslåing.

Vang i Valdres

STOLTE: Om det er stoltheten til bygda Vang helt nord i Valdres som får innbyggerne, og politikere, til å ville stå alene, skal være usagt. Men pent – det er det i Vang!

Foto: Silje Josten Lien / NRK

I februar undertegnet ordførerne i Valdres-kommunene Sør-Aurdal, Nord-Aurdal, Etnedal, Øystre og Vestre Slidre en intensjonsavtale om kommunesammenslåing. En kommune manglet – nemlig Vang.

– Jeg er imot sammenslåinger fordi jeg tror alle tjenestene kommer til å bli samla på ett sted og det blir langt å kjøre dit. Jeg tror også de fleste vil bevilge mest penger til de sentrale strøka, og for oss i utkanten blir det ingenting igjen til slutt.

Det sier en av innbyggerne i Vang som vi møter på gata og spør om kommunesammenslåing.

Førstkommende søndag og mandag er det folkeavstemninger i 10 kommuner i Vest-Oppland og Valdres. Men Vang deltar altså ikke.

Gått for fort

Ordfører Vidar Eltun er enig i mye av det folket i hans egen kommune uttrykker i denne diskusjonen, og sier det er mange, gode grunner til å opprettholde Vang som egen kommune.

Han innrømmer imidlertid at avgjørelsen ikke var lett å komme fram til.

– Nei, det har det ikke vært. I hvert fall ikke for meg. Det er mange gode grunner for å slå seg sammen med andre kommuner, men totalt sett mener jeg i dag at det er best at Vang står som egen kommune.

Vidar Eltun

KLARE SJØL: Ordfører i Vang i Valdres, Vidar Eltun, sier at det er mange gode grunner til å opprettholde Vang som egen kommune.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Han tror kommunen fint klarer å opprettholde tjenestetilbudet til befolkningen alene, og er også kritisk til prosessen rundt sammenslåingen.

– Jeg synes kanskje de har vært litt kjappe på labben de fem andre kommunene i forhold til prosessen og informasjonen som er ute nå. En sånn prosess, som har så mye å si for folk i Valdres, bør tas over ende lengre tid, sier Eltun.

Vil klare seg

Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø sier det er mange fordeler ved å slå seg sammen, men for Vang og lignende kommuner er det ganske mange fordeler ved å stå alene også.

– Det blir korte avstander mellom folk og de som styrer og det skaper stor tillit, tilhørighet og lokaldemokrati. I tillegg er Vang en kommune med god økonomi fordi de har store inntekter fra vasskraft. Dermed kan de opprettholde tjenestetilbudet til befolkningen, sier Lesjø.

Valgkommentator for NRK, Jon Helge Lesjø.

KLARER SEG: Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø på Høgskolen i Lillehammer, tror Vang, med de betingelsene og kraftinntektene de har nå, kan klare seg godt alene.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Han ser imidlertid mørke skyer i horisonten.

– De har som mange små distriktskommuner befolkningsnedgang og en aldrende befolkning. Det kan bli en utfordring. Hvis rammebetingelsene i forhold til kraftinntektene i tillegg blir endret, kan de være ute å kjøre, forteller Jon Helge Lesjø.

Søndag og mandag er det også folkeavstemninger om sammenslåing av Gjøvik med Toten-kommunene, sammenslåing av Nordre og Søndre Land og folk i Jevnaker skal stemme på sammenslåing med Buskerud-kommunene Hole og Ringerike.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.