NRK Meny
Normal

Lykkelig som liten - Vang vil stå alene

Politikere og folkeflertallet i Vang kommune i Valdres er krystallklare. De mener de er lykkeligst som liten og vil ikke være med på noen kommunesammenslåing.

Vang i Valdres

STOLTE: Om det er stoltheten til bygda Vang helt nord i Valdres som får innbyggerne, og politikere, til å ville stå alene, skal være usagt. Men pent – det er det i Vang!

Foto: Silje Josten Lien / NRK

I februar undertegnet ordførerne i Valdres-kommunene Sør-Aurdal, Nord-Aurdal, Etnedal, Øystre og Vestre Slidre en intensjonsavtale om kommunesammenslåing. En kommune manglet – nemlig Vang.

– Jeg er imot sammenslåinger fordi jeg tror alle tjenestene kommer til å bli samla på ett sted og det blir langt å kjøre dit. Jeg tror også de fleste vil bevilge mest penger til de sentrale strøka, og for oss i utkanten blir det ingenting igjen til slutt.

Det sier en av innbyggerne i Vang som vi møter på gata og spør om kommunesammenslåing.

Førstkommende søndag og mandag er det folkeavstemninger i 10 kommuner i Vest-Oppland og Valdres. Men Vang deltar altså ikke.

Gått for fort

Ordfører Vidar Eltun er enig i mye av det folket i hans egen kommune uttrykker i denne diskusjonen, og sier det er mange, gode grunner til å opprettholde Vang som egen kommune.

Han innrømmer imidlertid at avgjørelsen ikke var lett å komme fram til.

– Nei, det har det ikke vært. I hvert fall ikke for meg. Det er mange gode grunner for å slå seg sammen med andre kommuner, men totalt sett mener jeg i dag at det er best at Vang står som egen kommune.

Vidar Eltun

KLARE SJØL: Ordfører i Vang i Valdres, Vidar Eltun, sier at det er mange gode grunner til å opprettholde Vang som egen kommune.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Han tror kommunen fint klarer å opprettholde tjenestetilbudet til befolkningen alene, og er også kritisk til prosessen rundt sammenslåingen.

– Jeg synes kanskje de har vært litt kjappe på labben de fem andre kommunene i forhold til prosessen og informasjonen som er ute nå. En sånn prosess, som har så mye å si for folk i Valdres, bør tas over ende lengre tid, sier Eltun.

Vil klare seg

Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø sier det er mange fordeler ved å slå seg sammen, men for Vang og lignende kommuner er det ganske mange fordeler ved å stå alene også.

– Det blir korte avstander mellom folk og de som styrer og det skaper stor tillit, tilhørighet og lokaldemokrati. I tillegg er Vang en kommune med god økonomi fordi de har store inntekter fra vasskraft. Dermed kan de opprettholde tjenestetilbudet til befolkningen, sier Lesjø.

Valgkommentator for NRK, Jon Helge Lesjø.

KLARER SEG: Samfunnsforsker Jon Helge Lesjø på Høgskolen i Lillehammer, tror Vang, med de betingelsene og kraftinntektene de har nå, kan klare seg godt alene.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Han ser imidlertid mørke skyer i horisonten.

– De har som mange små distriktskommuner befolkningsnedgang og en aldrende befolkning. Det kan bli en utfordring. Hvis rammebetingelsene i forhold til kraftinntektene i tillegg blir endret, kan de være ute å kjøre, forteller Jon Helge Lesjø.

Søndag og mandag er det også folkeavstemninger om sammenslåing av Gjøvik med Toten-kommunene, sammenslåing av Nordre og Søndre Land og folk i Jevnaker skal stemme på sammenslåing med Buskerud-kommunene Hole og Ringerike.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.