NRK Meny
Normal

Åpner ny utstilling om Lillehammermalerne

Lillehammer er landets mest malte småby. I dag åpner en stor utstilling med malerier av de såkalte Lillehammer-malerne.

Svein Olav Hoff åpner utstillingen Lillehammer-malerne

ÅPNER: Svein Olav Hoff, direktør ved Lillehammer Kunstmuseum, åpner i dag utstillingen om Lillehammer.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Christiania og Oslo ble nok malt mer. Men det er ikke så mange skildringer av Bergen som av Lillehammer, sier Svein Olav Hoff, direktør ved Lillehammer Kunstmuseum.


Til sammen er det 100 malerier som vises frem på den store utstillingen.

– Dette er en strålende skildring av Lillehammer, hvor ledende nasjonale kunstnere skildret en småby fra 1893 til begynnelsen av 1960-årene. Her får vi Lillehammer-malerne på ett brett, forteller Hoff.

Rekreasjon og pent lys

De såkalte Lillehammer-malerne var ikke en skole eller en spesiell retning. Malerne kom til Lillehammer av forskjellige grunner: Både lyset, den tørre, fine innlandslufta og ikke minst at det fra slutten av 1890-årene var lett å komme til byen.

– Da kom jernbanen, og Lillehammer lå ikke den gangen langt fra Christiania. Dessuten var det billig å bo i Lillehammer, og det var flere sanatorier her, forteller Hoff.

Han forklarer at det også var en viktig årsak for mange av kunstnerne som kom til byen at Bjørnstjerne Bjørnson bodde rett ved, i Gausdal.

Visste råd mot kulda

Malerne sto ute og malte landskapsmaleriene sine. Men i hvert fall én av dem visste råd mot vinterkulda, nemlig bergenseren Frederik Collett som betegnes som en av de store vinterlandskaps-malerne.

– Collett bygde et malehus hvor han til og med hadde en ovn. Dette tok han med seg fra sted til sted, forteller Hoff.

Utstillingen er et samarbeid mellom Lillehammer Kunstmuseum og Maihaugen, og utstillingen vises på Maihaugen helt frem til våren 2015.

I tillegg til de 100 maleriene er det også en utstilling som viser historien om Lillehammer-malerne. I denne delen av utstillingen er det bilder og gjenstander fra hjemmene til malerne.

– Publikum får et innblikk i kunstnernes plass i bymiljøet, forteller konservator på Maihaugen, Kjersti Braanaas Moen.