NRK Meny
Normal

Her er det kun rødgrønne alternativer

I to kommuner i Hedmark er det kun Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV som stiller lister til kommunevalget. Men det betyr ikke nødvendigvis at det blir et rødgrønt samarbeid etter valget.

Folldal/Os-montasje

I Os og Folldal kommuner er det kun tre lister som stiller til valg. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

Foto: Terje Hovde/Grethe Elgåen (Montasje: Helle Therese Kongsrud)

Eva Tørhaug

Ordfører Eva Tørhaug ser at det kan være et problem at ingen borgerlige partier har etablert seg i Folldal.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Vi er enige om det meste, men det finnes en del saker der vi har forskjellige syn.

Det sier Eva Tørhaug, som i dag er ordfører i en av landets mest rødgrønne kommuner. I Folldal er det nemlig kun tre partier som stiller liste ved valget, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

– Tidligere var det også ei bygdeliste, men de klarte ikke å stille i 2007 og siden har vi bare vært tre partier, sier hun.

I Os kommune, sitter Tørhaugs kollega arbeiderpartiordfører Arne Grue. Han er i samme situasjon – kun tre partier stiller liste til årets kommunevalg.

– Det virket som om det skulle komme et fjerde alternativ på banen føre årets valg, men det ble ikke noe av. Det hadde nok vært en fordel, sier han.

Et demokratisk problem

Arne Grue

Ordfører Arne Grue tror det ville vært et mer aktivt politisk miljø i Os dersom det hadde vært flere partier som stilte til valg.

Foto: Os kommune

Både Eva Tørhaug og Arne Grue mener det kan være et demokratisk problem at det ikke finnes noe borgerlig alternativ i Os og Folldal.

– For dem som har lyst til å stemme borgerlig er det klart at det er et problem, men det er ikke så lett å få folk til å stille på lister i små kommuner, sier Tørhaug.

Grue på sin side etterlyser å få flere folk med forskjellig innfallsvinkel til saker inn i lokalpolitikken i Os.

– Mange vil føle at de ikke har noen å stemme på. Kanskje ville flere gått til valgurnene om det hadde vært et blått alternativ, sier Grue.

– Ser ikke noe grunnlag for samarbeid

En ting som imidlertid skiller de to kommunene fra hverandre er temperaturen i det politiske miljøet. I Os arbeider de tre partiene godt sammen og ordfører Grue sier han får lite negative tilbakemeldinger fra folk.

I Folldal har Arbeiderpartiet hatt makta i 24 år, men i den perioden vi nå legger bak oss, har temperaturen partiene imellom vært kjølig. Tørhaug tror hun vil trenge et rent flertall i valget for at Arbeiderpartiet skal beholde makta i kommunen i fire nye år.

– Vi får nok ingen støtte fra SV, siden de heller ønsker å samarbeide med Senterpartiet, sier hun.

Og i den uttalelsen får hun støtte fra SVs Ståle Støen.

– Jeg kan ikke se at ting ligger til rette for et samarbeid mellom Arbeiderpartiet og SV etter valget, sier han.

Ønsker flere på banen

Ståle Støen

SVs Ståle Støen etterlyser flere partier i Folldal.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

– Det politiske utgangspunktet i Folldal er for snevert, sier Ståle Støen.

Han er SVs eneste representant i kommunestyret og mener det ville styrket mangfoldet og bidratt til mer politisk debatt i Folldal dersom noen «blå partier» hadde stilt til valg i kommunen.

– Det ville jo vært et stort steg i riktig retning dersom folk i kommunen blir oppfordra til å bruke engasjementet og fokuset sitt på lokalpolitisk arbeid, sier han.

– Hva vil dere gjøre for å få til det da?

– Vi vil jobbe for å gi et begynnertilskudd på 10.000 kroner til de som ønsker å starte opp et nytt politisk parti i Folldal, sier Støen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.

  • Ras sperret veien

    Et lite snøras gikk på riksvei 15 ved Bybergtunellen i Lom lørdag ettermiddag. Ingen ble tatt i raset, men veien ble sperret av det lille skredet. Lørdag kveld ble veien åpnet igjen, med manuell dirigering på stedet.