– I byen er kortreist mat en trend, det er rett og slett «in», sier Siv Heia Uldal, markedskoordinator i Bondens Marked.
Messer viktige
Lokal matproduksjon er i vinden for tiden. Småskalaprodusenter over det ganske land melder om økt interesse og omsetning, melder Nationen.
Førstkommende helg er det klart for matfestivalen Matstreif i Oslo, hvor 140 utstillere tilbyr ulike produkter.
Markeder og messer er en viktig arena for produsentene. I tillegg til å gjøre produktene mer tilgjengelige, får skuelystne også mulighet til å snakke med produsenten.
En liten sjekkerunde blant småskalaprodusenter i Hedmark og Oppland viser at interessen for denne typen mat er økende også her.
– Kommer fra Sverige
Faktisk så stor, at det kommer busslaster fra Sverige for å handle. Vel, i hvert fall hvis du spør Marit Sandstad, som driver Kjevla Bakeri på Hamar.
– Salget går veldig bra om dagen. Mange kunder liker å ha mulighet til å møte produsenten og vite hva de faktisk får. I tillegg er mange også interessert i historien bak det de kjøper.
På Bakken Øvre i Løten merker også Ole Martin Kildal at flere fatter interesse for denne typen matproduksjon.
– Vi produserer alt vi kan og deltar på alt som er av Bondens Marked og andre markeder.
Kildal er fornøyd med salgsøkningen, men mener det er for få produsenter.
– Det er flere kjøpere, men færre utstillere. Det er ikke ideelt.
– Folk utenbys fra
Uldal i Bondens Marked forteller om varierende salg i distriktet.
– Lillehammer sliter litt med å få opp salget, men samtidig går det bra med produksjonen av lokal mat i Oppland. I Hedmark går markedet veldig bra, på Hamar er pågangen stor.
Men majoriteten av kjøperne er ikke nødvendigvis lokale. I Valdres kommer mange av kjøperne utenbys fra.
Les også:
– Det er en blanding, men det er hovedsaklig byfolk og hyttefolk som handler, forteller Astrid Håden i Rein Valdresmat.
Hun satser på å øke omsetningen framover.
– Salget øker stadig, jeg har nesten gått tom. Tilbakemeldingene er kjempebra og det motiverer meg absolutt til å fortsette.