NRK Meny
Normal

Kjell Magne (58): – Svineinfluensa-vaksinen ødela livet mitt

LILLEHAMMER (NRK): Kjell Magne Enget mener han har blitt dødssyk etter å ha tatt svineinfluensavaksine. Men legene mener det ikke kan bevises at vaksinen har skylda.

Kjell Magne Enget

Kjell Magne Enget får behandling av fysioterapeut Anne Hagen ved Sykehuset Innlandet sin avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering i Ottestad

Kjell Magne Enget fra Lillehammer kjemper en fortvilet kamp mot klokka. Stadig flere kroppsdeler svikter, i det siste også svelg, pust og tale. Han frykter han snart blir pleiepasient.

Diagnosen er en av de verste en kan tenke seg: PLS, Primær lateral sklerose, ganske lik mer kjente ALS, ytterst sjelden i Norge.

Enget er helt sikker på årsaken til sykdommen sin: Svineinfluensavaksine. Som seniorrådgiver ved Høyskolen i Lillehammer hadde han så mye kontakt med andre mennesker at han ble anbefalt svineinfluensavaksinen Pandemrix to ganger, i desember 2009 og januar 2010.

Ingen støtte i Norge

Men - han får ingen erstatning fra norske myndigheter. Han møter motstand fra legene i Norge og har tapt første runde med Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). De er uenige om både årsak og behandling.

I svaret på Engets søknad om erstatning, skriver NPE «Det er per i dag ikke
påvist noen statistisk eller vitenskapelig sammenheng mellom vaksinering med Pandemrix og PLS... Vi legger derfor til grunn at det ikke foreligger en tilstrekkelig sannsynlig årsakssammenheng mellom vaksineringen og dine plager.»

Dette synet støttes av Engets nevrolog, Grethe Kleveland, ved sykehuset på Lillehammer. Hun har hovedansvaret for ALS-pasienter i Hedmark og Oppland.

– Vi har ingen holdepunkter for å tro at sykdommen skyldes vaksineringen, sier hun.

Grethe Kleveland, avdelingssjef ved Nevrologisk avdeling, sykehuset Lillehammer

Grethe Kleveland, avdelingssjef ved Nevrologisk avdeling, sykehuset Lillehammer, mener det ikke er påvist noen sammenheng mellom vaksinering med Pandemrix og PLS.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Enget anket avgjørelsen i NPE med vekt på to argumenter: at han kjente symptomer allerede 3-4 måneder etter vaksinene og bekreftelser fra et internasjonalt nettverk som leter opp all forskning på området.

Selv mener Enget at han trenger en spesiell behandling som blir tilbudt i Israel.

– Stamcelle- og cellegiftbehandling ved et legesenter i Tel Aviv er den siste muligheten min, sier Enget, som NRK treffer på rehabilitering på Ottestad.

2, 2 millioner nordmenn vaksinerte seg

Pandemrix-vaksinen ble benyttet høsten 2009 og vinteren 2010.

2,2 millioner innbyggere i Norge fulgte myndighetenes råd om å vaksinere seg mot svineinfluensa.

– Bakstreverske nevrologer

Kjell Magne Enget er skuffet over helsemyndighetene og at han opplever nevrologene som bakstreverske.

– De er ikke åpne for ny forskning og nye behandlingsformer, sier han.

– Det finnes folk ute i verden som gir behandling som ikke virker.

Grethe Kleveland, nevrolog

Grethe Kleveland mener det ikke stemmer.

– Jeg forstår Kjell Magnes fortvilelse, men vi gir ikke eksperimentell behandling her. Det skal kun gis i forbindelse med forskningsprotokoller der man dokumenterer resultatene.

Hun sier hun ikke kjenner til tilbudet i Tel Aviv, men at det er typisk for dette og andre behandlingstilbud i utlandet at de ikke har dokumentert noen resultater i medisinske fora.

– Det finnes folk ute i verden som tar betaling av rike norske pasienter og som gir behandling som ikke virker.

– Jeg opplever nevrologene som bakstreverske.

Kjell Magne Enget

Enget fikk stamcellebehandling i Tel Aviv i desember 2014, men uten å bli bedre. Immunforsvaret hadde gått amok, mener han. Derfor tilbys han nå både cellegift- og stamcellebehandling i Israel. Men motstanden i Norge har betydning for avgjørelsen også der.

– Jeg venter på grønt lys fra legen min i Tel Aviv og da reiser jeg på dagen, sier Kjell Magne Enget.