Hopp til innhold

Kaster mindre mat med mindre tallerkener

På Hafjell kaster de mye mindre mat etter at de begynte med små tallerkener på buffeen.

På Hafjell kaster de mye mindre mat etter at de begynte med små tallerkener på buffeen.

Quality Hotel and Resort Hafjell jobber for å kaste mindre mat. Det sparer de mye på.

Richard Paulsen

Richard Paulsen, hotelldirektør

Foto: Anne Storaunet / NRK

Nordmenn kaster i gjennomsnitt 51 kilo mat hver i hjemmet hvert år. Nå har hotellbransjen tatt i bruk en spesiell metode for å redusere sine søppelhauger med mat.

På Quality Hotel and Resort Hafjell i Øyer har de redusert størrelsen på tallerkenene. Nordic Choice-kjeden, som eier hotellet, har satt i gang et prosjekt med å servere mat fra mindre tallerkener enn tidligere.

Det er ikke for å få gjestene til å spise mindre, men for å få dem til å spise opp maten de forsyner seg med.

– Vi har valgt å gå over til mindre tallerkener. Det gjør at vi kaster mindre matavfall enn tidligere, sier administrerende direktør ved hotellet, Richard Paulsen.

Redusert avfall

Etter at de begynte med 3 centimeter mindre tallerkener har de redusert matavfallet med 25 prosent eller med omlag 5 tonn i året ved hotellet.

Det er øyet som ser. Magen blir gjerne mett før øynene og vi kaster mye mer mat når vi bruker store tallerkener

Richard Paulsen
Tallerken

En slik liten tallerken har vært virkemiddelet i prosjektet.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Og gjestene tror også at dette stemmer:

– Ja jeg tror det er en effekt som inntrer. Det tror jeg, sier hotellgjest Gry Haugland.

Stort prosjekt

Vel 50 av totalt 170 Choice-hoteller i hele Norden er med på dette prosjektet som sparer både penger og miljø.

– Hvis alle andre hoteller i Norge kunne gjøre det samme, hadde vi spart samfunnet for enormt mye, sier hotelldirektøren.

Flere saker fra Innlandet