NRK Meny
Normal

Kan falle historisk ulvedom

I dag klokka ni kan det falle en historisk dom i Sør-Østerdal tingrett. For først gang kan noen bli dømt for organisert fellingsforsøk på ulv i Norge.

I dag klokka ni kan det falle en historisk dom i Sør-Østerdal tingrett. For først gang kan noen bli dømt for organisert fellingsforsøk på ulv i Norge.eks menn, fem fra Elverum og én fra Engerdal, står tiltalt for å ha forsøkt å felle tre ulver i Elverum den 15.februar 2014. I tillegg står en 48-åring fra Elverum tiltalt for å ha skutt en ulv på åtejakt etter rev en måned senere.

FØLG SENDINGA: Tirsdag morgen faller den historiske dommen. Vi sender fra 08:55.

Seks menn, fem fra Elverum og én fra Engerdal, står tiltalt for å ha forsøkt å felle tre ulver i Elverum den 15.februar 2014. I tillegg står en 48-åring fra Elverum tiltalt for å ha skutt en ulv på åtejakt etter rev en måned seinere.

Det lå en massiv etterforskning bak da politiet slo til tungt og påpgrep 12 menn fra Hedmark i april 2014. Blant annet hadde politiet brukt telefonavlytting i jakta på bevis for at det drives ulovlig og organisert jakt.

Politiet frafalt seinere siktelsen mot seks av mennenene, en fra Stor-Elvdal og fem fra Trysil. De seks gjenværende ble også tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, det vil si at de er ledd i et kriminelt nettverk.

Her er stedet 43-åringen skal ha skutt etter ulv,

Fengsel for alle

Aktor Tarjei Istad la i sin prosedyre ned påstand om fengselsstraff og tap av jaktrett for samtlige. Straffen varierer fra to års fengsel til seks månder.

Les: Slike straffer ville aktor ha

I sin prosedyre sa Istad blant annet:

– En kan ikke stille seg på siden av retten og ta seg til rette slik vi mener det har skjedd her.

Istad understreket at straffene for miljøkriminalitet har blitt skjerpet de siste åra, og at ulven er kritisk truet i Norge.

Han legger ikke skjul på at Økokrim her også vil statuere et eksempel, og skremme andre som er inne på liknende tanker.

Nekter

Samtlige seks nekter straffskyld. Noen hevder at de var på revejakt den aktuelle dagen, andre sier de ikke var med på noen jakt i det hele tatt. I avlyttede telefonsamtaler der det snakkes om ulv og ulvejakt, ble det av flere av de tiltalte under rettsaken sagt at det var ljug og skryt.

Les: Forsvarer i ulvesaken: – Ulvejakt var bare jug

48-åringen som også er tiltalt for å ha skutt en ulv på åtejakt, har hardnakket holdt fast på at han trodde det var en rev han skjøt. Samtlige av de tiltalte har derfor bedt om å bli frikjent i retten.

Les: Ba om frifinnelse for alle i ulvesaken

En av forsvarerne, Steffen Brandstad sa i sin prosedyre at dette ikke var en sak som egnet seg til å skape rettshistorie av.