NRK Meny
Normal

Tror på vekst gjennom sammenslåinger

Trond Hagerud, styreleder i 7 Sterke, mener forskjellene i Kommune-Norge vil jevnes ut gjennom sammenslåing, og møter motstand av Lokalsamfunnsforeningen.

Kart kommunesammenslåing Hedmark/Oppland

På NHOs årskonferanse er kommunesammenslåinger et tema.

Flere regioner i Hedmark og Oppland som for eksempel Valdres, Nord-Gudbrandsdal og fjellregionen ligger på bunn av lista når det gjelder vekst og utvikling.

På NHOs årskonferanse, som starter i dag, er kommunesammenslåing et tema. NHO krever en ny kommisjon som skal som skal foreslå kommunesammenslåinger for Stortinget.

– Å gå inn i en prosess for kommunesammenslåing er spesielt viktig for Hedmark og oppland, sier tidligere styreleder for NHO Innlandet Trond Hagerud.

«Krise-Norge»

Han representerer industribedriftene i Glomdalsdistriktet gjennom 7 sterke, og vender i dag nesen mot Oslo og årsmøtet for bedriftenes interesseorganisasjon.

– Det er veldig store forskjeller i Norge, sier Hagerud.

Han peker på at visse regioner er «attraktive». De lykkes med å beholde ungdommen og tiltrekker seg nye arbeidsplasser.

– Andre områder, derimot, betegnes som «krise-Norge». Dessverre ligger vår region innenfor denne kategorien, sier han.

ole Gustav Narud

Ole Gustav Narud, leder i Lokalsamfunnsforeningen, foretrekker hundelufting i små kommuner fremfor i store. Han mener eurokrisa taler for at kommuner ikke bør slå seg sammen.

LES OGSÅ: Slik vil Norge se ut med 166 kommuner

LES OGSÅ: Ja til tvangssammenslåing

– Eurokrisen taler mot

Hagerud er ikke den eneste som skal på årskonferanse. En annen som skal, Ole Gustav Narud, er leder i Lokalsamfunnsforeningen som er motstander av tvangssammenslåing av kommuner.

– Jeg synes det er merkelig at NHO mener at det skal settes i gang kommunesammenslåing over hele landet når situasjonen i verden er sånn som den er. Eurokrisa kommer til å kreve at oppmerksomheten retter seg mot andre ting enn prosesser som dreier seg om å slå sammen kommuner, sier den tidligere ordføreren i Åmot (Sp).

Hagerud er ikke enig. Han mener at kampen om å tiltrekke seg og beholde arbeidsplasser i dag, blir enda vanskeligere på grunn av det som skjer ute i Europa.

Det krever større fagkompetanse i kommunene, i nærings- og planavdelinger. Å ha attraktive arealer å disponere over, og ha en sunn kommuneøkonomi, sier han.

– Men samtidig, for å lykkes, er det viktig at dette kommer som et regjeringsinitiativ. Det betyr også at staten tar en del av regninga.