Innrømmer skyld i dyretragedie

En gårdbruker fra Snertingdal i Gjøvik erkjenner straffskyld i en dyretragedie der minst ni storfe døde av sykdom og sult i fjor og i år.

Advokat Håvard Fremstad

Advokat Håvard Fremstad er forsvarer for mannen, som står tiltalt for å ha unnlatt å ta vare på dyra sine.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

I dag startet saken mot gårdbrukeren, som forklarte i retten at det er personlige årsaker som ligger bak dyretragedien.

I følge tiltalen har han unnlatt å sørge for mat, vann og stell for dyra i perioden mars 2011 til februar 2012.

Tiltalte innrømmet i dag at han brente døde dyr på gården og at de gjenlevende dyra måtte oppholde seg sammen med døde dyr i fjøset i lengre tid.

Les også: Får mange bekymringsmeldinger

Livskrise er årsaken

– Det har vært en type livskrise som gjør at han, som egentlig er veldig glad i fjøsdrift og stell av dyr, ikke klarer å utføre jobben sin, sier mannens forsvarer, advokat Håvard Fremstad.

Han sier at mannen har hatt problemer med å ta seg av dyra i et halvt til trekvart års tid.

– Det er personlige problemer som gjør at han ikke klarer å skjøtte sine daglige sysler, sier Fremstad.

Mener du dette er formildende omstendigheter?

– I alle fall vil det være forklarende omstendigheter. Han erkjenner seg straffskyldig, og legger ikke skjul på at det er han som har hatt det fulle og hele ansvar. Så dette er kanskje mer et spørsmål om å forstå hva som ligger bak, sier advokaten.

Er strafferettslig tilregnelig

Han har sett lignende saker tidligere, og sier at det hver gang ligger personlige årsaker bak. Derfor ba han om en rettspsykiatrisk vurdering av mannen.

– Det gjorde vi nettopp for å se om han har vært så alvorlig syk at han ikke kan sies å ha vært tilregnelig. I denne saken er det ikke konkludert på den måten, så han er da vurdert som strafferettslig tilregnelig.

Politiadvokat Julie Dalsveen i Vest-Oppland politidistrikt vil ikke kommentere rettsakens innhold så langt, men bekrefter at det i tiltalebeslutningen er lagt inn et forbehold om at mannen kan miste retten til videre dyrehold.