I dag får hun ønsket sitt oppfylt

Hun hadde ett eneste ønske, og det var å gravlegges i vigslet jord. I dag, 228 år etter, skal Anna Østmo få dette ønsket oppfylt på Hof kirkegård.

Skjelettfunnet i Åsnes

Hodeløse Anna Østmo blir begravet i dag. Dette var hennes eneste ønske etter at hun ble henrettet for 228 år siden.

Foto: Rettsmedisinsk Institutt

Anna Østmo ble altså henrettet for 228 år siden. Hun ble halshugget med en øks, som var vanlig på slutten av 1700-tallet.

Det er en kort og forferdelig historie

forfatter Torgrim Sørnes

Barnemorderen

Det sier forfatter Torgrim Sørnes om livet til Anna Østmo. Historien om det hodeløse skjelettet vitner heller ikke om noe annet. Den unge kvinnen fikk tre barn med tre ulike menn. Dessverre ble hun avslørt og innrømmet dermed drap på to av sine nyfødte barn.

Deretter ble hun dømt til å halshugges og henrettes med øks.

– Dette var straffen den gang, og fordi hun innrømmet drapene ble hun heller ikke benådet. Etter at hun ble henrettet plasserte de hodet hennes på en stake og kroppen ble begravet rett nedenfor staken, på retterstedet, sier Sørnes.

Fant skjelettet tilfeldig

Prosessen gikk til høyesterett og deretter til Kong Kristian den syvende. For Anna Østmos eneste og siste ønske var å bli begravet på en kirkegård. Men nei, det ble bestemt at hun som andre måtte begraves på retterstedet slik som var vanlig.

Under et gravearbeid i forbindelse med vegutbygging i Åsnes var det også der de fant det over 200 år gamle hodeløse skjelettet.

– Det er veldig sannsynlig at dette er henne. Vi vet at det er en kvinne rundt 30 år gammel, noe som passer bra med Anna Østmo. I tillegg vet vi at hun ble henrettet på akkurat dette stedet og hodet mangler på skjelettet, sier Sørnes.

– Dette fortjener hun

I dag skal skjelettet gravlegges ved Hof kirkegård i Åsnes, og Anna Østmo får etter over 200 år oppfylt sitt eneste ønske om å bli begravd i vigslet jord.

– Etter så mange år må jo både det hun har gjort og det befolkningen gjorde mot henne være forsonet. Da passer det bra og jeg synes det er ganske vakkert å begrave henne på kirkegården. Det synes jeg hun fortjener nå.