Hopp til innhold

Hvem eier kalkbrenneriet?

Et falleferdig kalkbrenneri nord for Hamar har blitt en nøtt for kommunen. Bygget er så dårlig at kommunen krever at det sikres eller rives, men det er full forvirring om hvem som eier det.

Det er uenigheter om hvem som eier det gamle kalkbrenneriet på Furuberget

Hvem eier det gamle kalkbrenneriet?

I et idyllisk turområde ved mjøsstranda ligger det omstridte kalkverket. Bygget i Furuberget er falleferdig, tagget ned og har løse takplater som spriker i alle retninger.

Farlig

Hamar kommune mener bygget nå er farlig for turgåere og krever at eieren sikrer eller river bygget.

Knut Røsrud

Børge Jacobsen mener bygget er farlig.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Vi ser at takplater allerede ligger ved skinnegangen og har blåst av taket. En ny storm kan være farlig, sier Børge Jacobsen, som er byggeansvarlig i Hamar kommune.

Området er mye brukt av turgåere, og det var en turgåer som først tok kontakt med kommunen om bygget. Den eldste kalkovnen er fra slutten av 1800-tallet og kan få stå, men kommunen krever at lagerbygget må sikres. Helst ser de at det rives. De har gjort en vurdering av bygget og kommet til at det ikke er verneverdig.

Usikkerhet

Men det er full strid om hvem som eier bygget. Kommunen har pålagt Jernbaneverket å rydde opp siden de står som grunneier og vil gi 1000 kroner i dagsbøter dersom det ikke skjer. Men Jernbaneverket mener de er feil adressat.

– Vi eier kun grunnen og ikke kalkbrenneriet, sier de og mener det er kalkverket som er eier.

Franzefoss Miljøkalk kjøpte anlegget i 2007, men mener de ikke kjøpte det omstridte bygget.

Knut Røsrud

Thomas Addison mener de ikke eier bygget.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Vi kjøpte bare innholdet i Steens kalkverk AS. Det betyr at det ble laget en innholdsliste som viser hva vi kjøpte og der står ikke kalkbrenneriet, sier Thomas Addison, som er fagsjef i Franzefoss miljøkalk.

– Helt unaturlig

Det var Carl Steen Østberg som drev familiebedriften Steens Kalkverk og som solgte det til Franzefoss i 2007. Han mener det ikke er noe tvil om at Franzefoss også kjøpte kalkbrenneriet.

Knut Røsrud

Carls Steen Østberg mener det er Franzefoss som har tatt over bygget.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Det hadde vært helt unaturlig at Franzefoss ikke overtok dette når de kjøpte kalkverket, sier Østberg.

Han innrømmer at det ikke kommer tydelig fram av kontrakten at kalkbrenneriet er en del av salget, men sier det var en klar muntlig avtale.

– Det var en utfordring at Jernbaneverket var grunneier og at vi ikke hadde hjemmel til å skjøte over grunnen, men det kan ikke være tvil om Franzefoss også overtok ansvaret for det gamle kalkverket, sier han.

I avtalen følger det også med et kart i avtalen der området som Franzefoss kjøpte er avmerket og kalkbrenneriet ligger innenfor dette området. Thomas Addison sier det var en feil at det merket slik.

Artikkelen fortsetter undet bildet

Kart

Dette kartet viser at kalkbrenneriet ligger i det området Franzefoss kjøpte.

Fylkesmannen involvert

Jernbaneverket har klaget på vedtaket fra Hamar kommune uten at dem har villet endre hvem de retter kravet til. Derfor har nå fylkesmannen fått saken på bordet.

– Dette er en litt krevende sak, sier underdirektør hos Fylkesmannen i Hedmark, Magne Djup.

Så langt har fylkesmannen innhentet dokumenter i saken og bekrefter at avtalen mellom Steen kalkverk og Franzefoss miljøkalk sier lite om kalkbrenneriet. De har nå søkt råd i departementet, men er usikre på om de kan finne en løsning.

– Det står nok en del penger på spill og da er det en fare for at denne saken havner i rettsapparatet på et tidspunkt, avslutter Djup.