Hopp til innhold

Dette gjør du hvis du kjører på et dyr i trafikken

Mange dyr møter sin skjebne på veiene i sommer: De blir overkjørt. Men hva gjør du som bilist hvis du skulle være så uheldig å kjøre på et dyr?

Grevling i veien

Gunnar Hogstad plukker opp en påkjørt grevling fra E6.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Langs E6 og andre veger kan man se både grevlinger, rever og andre dyr som ligger døde.

– Nå skal jeg plukke opp en grevling som ligger midt i veien, sier Gunnar Hogstad. Han jobber i som inspektør i NCC Road, som rydder vegen for Statens Vegvesen i Gjøvik kommune.

– Det er mye trafikk, og dyra kommer fort ut i veien, sier han.

Viktig å melde fra

Hogstad sier at det er viktig at bilisten melder fra hvis han eller hun kjører på et dyr. Det kan fort oppstå trafikkfarlige situasjoner hvis bilister svinger unna for å unngå å kjøre på dyret på nytt.

Gunnar Hogstad

Gunnar Hogstad sier det er viktig at bilister selv melder fra hvis de kjører på et dyr.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Bilister som kjører på dyr kan melde fra til:

  • Viltnemda (sjekk telefonnummer på hjemmesiden til kommunen du befinner deg i)
  • Politiet (Tlf 02800)
  • Vegtrafikksentralen (Tlf 02030)

I følge Statens Vegvesen har alle bilister plikt, i følge Vegtrafikkloven og lov om dyrevelferd, til å hjelpe et dyr som åpenbart er skadet eller hjelpeløst.

«Dyr fra dyrehold og storvilt skal ikke avlives dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid. Er det åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som treffer på dyret avlive dette med det samme.

Hvis dyret er blitt skadet, er det viktig at stedet hvor uhellet skjedde merkes godt, slik at personell fra kommunen lett kan finne stedet. For å hindre unødig lidelse, er det viktig at kompetent personell kan foreta søk og vurdere om dyret skal avlives,» står det på hjemmesidene til Statens Vegvesen.

Finnes ikke eksakte tall

Det finnes ikke eksakte tall på hvor mange dyr som blir påkjørt, fordi det ofte ikke meldes inn om påkjørsler på mindre dyr.

Grevling påkjørt

- Det er ikke en hyggelig jobb, men denne her var ikke så ille. Det er verre når dyret er flatt og må skrapes opp fra veien, sier Gunnar Hogstad.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

– Denne grevlingen har ikke blitt meldt inn, sier Hogstad, idet han tar det døde dyret opp fra vegen og putter det i en søppelpose. Han har hansker på hendene.

– Men den er nok påkjørt i dag, for vi hadde folk ute i går, forklarer han.

Flere saker fra Innlandet