NRK Meny
Normal

Har skrelt 1800 kg poteter for hånd

De har skrelt 20.000 poteter. Nå er de klare for fotballcup med hjemmelaget potetmos.

Tre menn skreller poteter

Rundt 20.000 poteter skal skrelles og bli til potetmos. 40 personer er med og hjelper til med skrellingen slik at Matrand cup kan servere sin populære potetmos.

Foto: Privat

Det er ikke noe juks eller lettvinte løsninger når Matrand Cup skal servere potetmos. Deltakere og tilskuere vil ha god potetstappe, og det skal de få.

– Vi serverer ikke noe posemos. Det går ikke an. Da får vi sikkert klager, sier Bjørn Rinden som er potetansvarlig, og som har vært med på dugnaden i alle år siden cupen ble arrangert for første gang for 33 år siden.

Folk kommer for å få potetmos

Kokte 1800 kilo poteter til fotballturning

Det tar tid å bytte vann på 1800 kilo poteter.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Rinden forteller at det aldri har vært på tale å kutte ut hjemmelaget potetmos selv om cupen startet med åtte lag og 100 kilo poteter og i dag har 160 lag og 1800 kilo poteter.

Det er markedsansvarlig for fotballturneringen, Line Billerud, enig i.

– Det er merkevaren vår. Det er mange som kommer tilbake hit, til og med når barna er ferdig med å spille fotball, fordi de har så lyst på pølse og mos. Mosen gir oss flere besøkende, så den er viktig.

Hele bygda skreller

Hele bygda og også utflytta matrandinger samles om dugnaden. I snitt har de skrelt 500 poteter hver de siste to dagene. Billerud forteller at hun også har vært med på skrellearbeidet.

– Jeg skrelte i tre timer i går. Det er jo litt hyggelig og da, man får pratet med folk man ikke har pratet med på en stund.

Det er nok mer enn ordentlige poteter som er hemmeligheten til matrandmosa, men oppskriften er ikke så enkel å få.

– Nei, den er hemmelig, forteller potetansvarlig Rinden.

Masse folk skreller poteter

Hele bygda samt utflytta matrandinger samles om dugnaden.

Foto: Privat