Liten fisk kan gi store muligheter

Et Hamar-firma jobber nå for å utvikle en metode for nedfrysning av sebrafisk-fostere. Lykkes de, kan det bety et viktig gjennombrudd innen medisin.

Video Sebrafisk skaper muligheter blant Hamar-forskere

Sebrafisk skaper muligheter

Sebra-fisk kan gi muligheter for sebrafisk

Daglig leder Jørn Ulheim tror forskningen kan gi økonomisk gevinst.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

– Vi håper å kunne omsette for titalls millioner, sier Jørn Ulheim, daglig leder ved Cryogenetics.

Bioteknologifirmaet Cryogenetics AS på Hamar har gitt seg selv en frist til 2014 med å finne en metode som kan gjøre den lille fisken til en pengemaskin.

Sykdomsredder

Men enda viktigere: fisken kan redde liv. Sebrafisken, tilsynelatende en uskyldig akvariefisk, kan brukes i forskning på ulike sykdommer hos mennesker som tuberkulose, kreft og astma.

Cryogenetics håper å utvikle en metode for å fryse ned embryoer (et foster fra et dyr eller plante) fra sebrafisk. Dersom de lykkes med å utvikle denne metoden, kan de bli viktige bidragsytere i forskningen på å utvikle medisiner mot ulike sykdommer.

Mulig amerikansk samarbeid

Forsøkene på Hamar vekker internasjonal oppmerksomhet, blant annet i USA. Christian Lawerence er leder for Aquatic Resources Program, en sebrafiskfarm ved Children Hospital i Boston. De driver med forskning med sebrafisk og sykdommer hos mennesker.

– Vi har fisk som har skinnkreft og muskulær dystrofi. Disse fiskene er «modeller» for sykdomstilstander blant mennesker. Vi ser etter medisiner som kan ta knekken på disse tilstandene, og der det kan utvikles terapi for dette, sier han.

– Unik posisjon

Sebrafisk kan bane vei for Hamar-forskere

Christian Lawerence mener Hamar-firmaet er i en unik posisjon.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Cryogenetics, det eneste firmaet av sitt slag i verden, har fra før gjort vellykkede forsøk på andre fiskearter som laks og torsk. Sebrafisk-forskningen kan sette dem i en sterk posisjon internasjonalt.

– De er i en unik posisjon, da de er de eneste som gjør dette, både overfor markedet i USA og andre markeder utenfor Norge, sier Lawerence.

Sebra-fisk skaper muligheter i Hamar

– Det blir veldig spennende. Det er mange utfordringer, og det er ikke sikkert at veien frem mot målet er helt snorrett. Men vi har stor tro på at vi kan greie å få det til, sier forsker ved Cryogenetics Synnøve Grevle.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK