NRK Meny
Normal

Gir psykiske lidelser et ansikt

John Magnar Lysbakken ble borte fra jobben på grunn av psykiske lidelser. Han er en av mange, og stadig oftere skjer det med menn.

Flere og flere er borte fra jobben på grunn av psykiske lidelser. Og dette gjelder stadig oftere menn. Gausdal Landhandleri er en mannsdominert bedrift som tar fraværet på alvor.

For to år siden var Lysbakken sykmeldt i over ett år. Diagnosen var psykisk lidelse.

Han forteller at det var tøft på jobben, men presset kom fra flere kanter.

– Presset fra alle kanter tok piffen ut av meg, sier Lysbakken.

Likevel, i dag er han tillitsvalgt hos Gausdal Landhandleri.

– Å være i jobb er veldig viktig, det gir en meningsfylt hverdag, sier butikkselgeren.

Gjelder stadig flere menn

Psykiske lidelser er ofte årsaken til at folk blir borte fra jobben, og dette gjelder stadig i større grad menn.

Hos Gausdal Landhandleri er 80 prosent av de 250 ansatte menn. I dag er 15 langtidssykmeldt, og halvparten av dem har en psykisk lidelse.

Stadig flere menn med psykiske lidelser

Trine Sommerfelt Stenberg, personalsjef Gausdal Landhandleri

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Personalsjefen har tett kontakt med medarbeidere som er sykmeldt.

– Vi har gode resultater med å være tidlig i kontakt med medarbeiderne våre, slik at de kommer raskere tilbake i jobb igjen. Jo lenger de er borte, jo vanskeligere blir det å få de tilbake i jobb igjen, sier Trine Sommerfelt Stenberg.

– Vær støttende

Bjørnar Olsen er sjefredaktør for Tidsskrift for Norsk Psykologiforening, han sier at det eneste som skal til, er å støtte de som har psykiske lidelser.

– Det er ingen som behandler de som er rammet av kreft på jobb, på lik linje er det med psykiske lidelser, det dreier seg bare om å bry seg, sier Olsen.

– Det å slite med psykiske lidelser må ikke være noe tabu, sier Lysbakken, som har kommet tilbake i jobb, etter at han har vært åpen om sine problemer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Snøras på Tronfjell og Dombås

  Både ved Tronfjell i Alvdal og ved Grønseterhøe i Dombås er det meldt om snøskred i kveld. Skredet ved Tronfjell er sjekket ut av Røde Kors og politi, luftambulansen har søkt over området i Dombås. Det er ikke spor av folk i eller ved skredet noen av stedene, melder politiet.

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Skulle til Bergen med et flyttelass

  Sjåføren av en lettbil blir anmeldt etter at vegvesenet avdekket at tilhengeren hadde en defekt ramme (bildet). Kontrollen foregikk på Kalplassen i Nord-Aurdal. Bilen skulle helt til Bergen med et flyttelass, og ble avskiltet.

  Lettbil-tilhenger, defekt ramme
  Foto: Statens vegvesen