NRK Meny
Normal

Gir psykiske lidelser et ansikt

John Magnar Lysbakken ble borte fra jobben på grunn av psykiske lidelser. Han er en av mange, og stadig oftere skjer det med menn.

Flere og flere er borte fra jobben på grunn av psykiske lidelser. Og dette gjelder stadig oftere menn. Gausdal Landhandleri er en mannsdominert bedrift som tar fraværet på alvor.

For to år siden var Lysbakken sykmeldt i over ett år. Diagnosen var psykisk lidelse.

Han forteller at det var tøft på jobben, men presset kom fra flere kanter.

– Presset fra alle kanter tok piffen ut av meg, sier Lysbakken.

Likevel, i dag er han tillitsvalgt hos Gausdal Landhandleri.

– Å være i jobb er veldig viktig, det gir en meningsfylt hverdag, sier butikkselgeren.

Gjelder stadig flere menn

Psykiske lidelser er ofte årsaken til at folk blir borte fra jobben, og dette gjelder stadig i større grad menn.

Hos Gausdal Landhandleri er 80 prosent av de 250 ansatte menn. I dag er 15 langtidssykmeldt, og halvparten av dem har en psykisk lidelse.

Stadig flere menn med psykiske lidelser

Trine Sommerfelt Stenberg, personalsjef Gausdal Landhandleri

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Personalsjefen har tett kontakt med medarbeidere som er sykmeldt.

– Vi har gode resultater med å være tidlig i kontakt med medarbeiderne våre, slik at de kommer raskere tilbake i jobb igjen. Jo lenger de er borte, jo vanskeligere blir det å få de tilbake i jobb igjen, sier Trine Sommerfelt Stenberg.

– Vær støttende

Bjørnar Olsen er sjefredaktør for Tidsskrift for Norsk Psykologiforening, han sier at det eneste som skal til, er å støtte de som har psykiske lidelser.

– Det er ingen som behandler de som er rammet av kreft på jobb, på lik linje er det med psykiske lidelser, det dreier seg bare om å bry seg, sier Olsen.

– Det å slite med psykiske lidelser må ikke være noe tabu, sier Lysbakken, som har kommet tilbake i jobb, etter at han har vært åpen om sine problemer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Forsinket dobbeltspor til Hamar?

  Bygging av dobbeltspor på Dovrebanen til Hamar kan bli utsatt. Det går fram av et dokument fra Bane Nor som Aftenposten har fått tilgang til. I dokumentet peker Bane Nor på at det ikke er realistisk med dobbeltspor til Hamar før i 2026. Dette er to år senere enn hva Stortinget har vedtatt i Nasjonal Transportplan.

  Togstreik
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Seks i samme bil bøtlagt

  Seks personer i samme bil ble søndag ettermiddag bøtlagt. Ingen av dem brukte bilbelte. Det skjedde da Utrykkningspolitiet stanset en bil på riksvei 4 på Dalsjordet i Gjøvik.

 • Gulliksen til Tyskland

  Elverum håndballs gode høyrekant Kevin Gulliksen går til tyske Minden. Det melder Østlendingen. Det betyr at det bare ble med en sesong for Gulliksen hos serieleder Elverum. I Minden blir han lagklamerat med en annen tidligere elverumspiller Magnus Gullerud.