NRK Meny
Normal

Bestemte seg for å slutte å bruke sko

Å gå barbeint hører sommeren til, og er ikke særlig unormalt. Men på Gran på Hadeland er det en familie som gjør dette nesten året rundt,

Barbeint hele året

FAMILIEN BARFOT: Hele familien liker å gå uten sko. Datteren Maya (13) går også på skolen barbeint.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Lars Steinar Smedsrud bestemte seg for å slutte med sko for fire år siden. Nå følger familien etter i pappas fotspor.

–Jeg har ikke like hard hud under beina som pappa, men det å gå og løpe på grusen er helt greit, forteller Maya Smedsrud (13).

Pappaen til Maya er nok ikke som alle andre pappaer. Lars Steinar Smedsrud fra Gran, går barbeint mest mulig, over alt, året rundt. Det har han gjort i over fire år. Han ble inspirert av blogger og artikler han leste på nettet

– Jeg så at mange andre gjør det, og jeg gikk mye barbeint før som barn. Det var veldig fint, og jeg bestemte meg for å begynne med det igjen.

Herdet fot

HERDET: Etter å ha gått fire år uten sko, tåler foten til Lars Steinar Smedsrud fra Gran, det meste.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Barbeint på butikken

For det å gå barbeint året rundt har blitt en populær trend. Årsaken er helseeffekten mange mener det gir å med føttene rett mot jord, grus, vann og gress. Lars Steinar Smedsrud, sier det er andre grunner enn underlaget som gjør at han noen ganger må ha på sko.

Det er mest av hensyn til andre. Jeg kunne godt ha gått barbeint jeg, men i en begravelse, så vil jeg selvfølgelig ta på meg sko. Da er det ikke beina mine det handler om.

Går barbeint for å holde seg friske

Ellers så går han barbeint på butikken, i banken og kjører bil uten sko. Også over alt hjemme hos folk, og i sosiale sammenhenger går han uten sko. Til tross for stort sett bare positive reaksjoner, har han også møtt litt motstand. På et spisested i Bergen ble han bedt om å ta på seg sko.

–De sa de måtte opprettholde en viss standard, så jeg tok på meg skoene igjen.

Barbeint på skolen

Barna Maya (13), Rune (10) og kona Inge Lauwers har også kastet skoa. Maya har også gått Besseggen, og går ofte på skolen uten sko.

–De andre elevene blir veldig overrasket og lurer på hvorfor jeg går uten sko? De sier jeg kommer til å få mange sår under beina. De blir ganske forskrekket noen ganger, ler Maya.

Hun forteller at lærerne hennes synes det er helt greit at hun går barbeint, så lenge hun tørker av seg under beina.

Barbeint på operataket

FAMILIEN BARBEINT: Lars Steinar Smedsrud fra Gran, har gått barbeint i fire år. Også familien hans velger å gå uten sko.

Foto: Privat

Kona Inge, mener det å gå barbeint er en treningssak. Hun anbefaler operataket i Oslo som en fin start.

–Det er et lavterskeltips. Det er så flott underlag der, og så er det hvitt, så man blir ikke møkkete av det. Man føler skyggen og solen når man går oppå taket, det er helt fantastisk!

Planlegger egen sti

Hjemme på gården på Gran, planlegger familien på fire nå å lage en egen sti for barbeinte. Stien vil bestå av forskjellige typer underlag av stein, grus, sand og vann. Tanken er at naturen skal oppleves med fotbladene.

–Det skal være en sti for alle nivåer. Det skal være en fin opplevelse, sier Smedsrud.

Hvor lenge kommer du til å gå barbeint?

–Det har blitt en del av meg nå, så det blir resten av livet, sier Smedsrud.