NRK Meny
Normal

Frykter skittkasting i retten

Den fornærmede jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal frykter at ankesaken skal bli preget av skittkasting partene imellom. Grunnen er de fire nye vitnene forsvaret vil føre.

Øygard anke

Nina Bråthen Hjortdal er bistandsadvokat for den fornærmede jenta, som tirsdag fortsetter sin forklaring for retten.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Mandag var første rettsdag i ankesaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard. Hans forsvarer, Mette Yvonne Larsen, har tidligere varslet en hardere linje overfor den fornærmede jenta, for å bevise at hun ikke snakker sant.

I tillegg vil forsvaret kjøre nye vitner som de mener kan svekke den fornærmede jentas troverdighet.

– Det handler om det er riktig det hun forteller. At første gang hun hadde samleie var med Rune Øygard og om det er bare han hun har vært sammen med i denne perioden. Det er det vi ønsker å belyse. Det går på om hun snakker sant, eller ei, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen til NRK.

Håper å unngå sverting

Samtidig sa forsvareren i retten mandag at hun ikke er ute etter en skittkastingsprosess.

Bistandsadvokat Nina Bråthen Hjortdal mener på sin side det kan bli vanskelig å unngå at det blir en skittkasting, ut fra de vitnene som forsvarerne har ført opp nå.

– Nei, det er jo det jeg stiller meg litt undrende til. Så det er jo også derfor jeg tok opp dette her. Og så sier de at de håper at det ikke skal bli noen sverting, eller skittentøykasting.

Men du forventer det?

– Ja, jeg gjør egentlig det.

– Hun elsker det ordet

Mette Yvonne Larsen sier at hun kun ønsker å gjøre en god jobb som forsvarer for Rune Øygard. Han har hele tiden nektet straffskyld, og dermed blir vitneførselen for troverdighet sentral.

– Du var opptatt av det ikke skulle være skittkasting i retten. Bistandsadvokaten er ikke helt sikker på at det ikke skjer, og tror at det er det dere legger opp til. Hva har du å si til det?

– Nei, men hun elsker jo det ordet, og det har hun brukt fra første stund. Og det har liksom vært det middelet de har brukt. Og jeg gjør bare jobben min, og jeg håper at dere har forståelse for det.