Frykter Innlandet kommer i skyggen

– Det er synd for Innlandet at vi ikke har statsråder i den nye regjeringa, det har betydning, sier Rigmor Aasrud, Ap-politiker i Oppland.

Rigmor Aasrud

Rigmor Aasrud syns det er synd at Innlandet ikke har noen statsråder i den nye regjeringa.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Det er første gang på 24 år at en regjering er oppnevnt uten en eneste statsråd fra Hedmark eller Oppland.

For Erna Solberg fant ikke plass til en eneste minister fra Innlandet i sin nye regjering. Sist dette skjedde var da Syse-regjeringen ble oppnevnt i 1989.

Innlandet var riktig nok uten statsråd en kort periode fra Ragnhild Queseth Haarstad gikk ut av regjeringen Bondevik 16. mars 1999 til regjeringen gikk av 17. mars 2000. Bortsett fra dette har det vært minst en statsråd fra Hedmark eller Oppland.

– Ugunstig for Innlandet

Stortingsrepresentant og tidligere fornyingsminister Rigmor Aasrud fra Arbeiderpartiet, frykter at Innlandets utfordringer kommer i skyggen.

– Jeg tror det har vært bra at vi både har hatt statsråder og statssekretærer som kjenner Innlandets utfordringer, derfor syns jeg det er synd at vi nå ikke har noen statsråder. Vi må jo bare ta til etterretning den prioriteringen Erna Solberg har gjort, sier Aasrud.

Fire statssekretærer er fra Innlandet i Solberg-regjeringen, Jon Gunnar Pedersen fra Grue, Laila Bokhari fra Lillehammer, Fredrik Färber fra Raufoss og Hanne Maren Blåfjelldal fra Sør-Aurdal.

Men ingen av de fire statssekretærene er bosatt i Hedmark og Oppland i dag.

– Jeg mener at Innlandet har noen særskilte utfordringer når det gjelder sysselsettingsutvikling og befolkning, sier Aasrud.

Har betydning

Aasrud mener at statsrådenes tilhørighet har noe å si, og hun mener at hun og andre statsråder fra Innlandet har passet ekstra på sakene som berører området.

– Man får et ekstra blikk på de sakene som berører sitt hjemsted. De fire årene jeg har sittet som statsråd sammen med Sigbjørn Johnsen og Knut Storberget har vi passet på Innlands-sakene, jeg tror det har en betydning. Men det finnes sikkert andre måter å fremme sakene fra vårt område inn i den nye regjeringa, sier Aasrud.

Hun har bitt seg merke i at det er mange fra Vestlandet i den nye regjeringa.

– Jeg registrerer at det er mange fra Vestlandet i den nye regjeringa og færre fra Innlandet og også Østlandet, sier Aasrud.