NRK Meny
Normal

Gutter fortalte om gjentatte overgrep fra tiltalt mann

Sønnen og kameraten som skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep husker ikke hvor ofte det skjedde. – Pappa fortjener straff, sa sønnen før et avhør. Den tiltalte nekter skyld.

Øyvind Borg, Helge Hartz, Iris Storås

TINGRETTEN: Aktor i saken er statsadvokat Iris Storås og bistandsadvokatene til guttene er Helge Hartz og Øyvind Borg (t.v.).

Foto: Linda Vespestad / NRK

En mann er tiltalt for gjentatte overgrep mot en sønn og hans kamerat. Han nektet straffskyld på alle de ni postene i tiltalen da rettssaken startet i Sør-Østerdal tingrett.

Tiltalt for flere overgrep

Overgrepene mot sønnen skal ha holdt på i fire år og begynt da han var åtte år. De er likestilt med samleie og ble utført på en særlig smertefull og krenkende måte, ifølge tiltalen.

Jostein Løken

FORSVARER: Den tiltalte nektet straffskyld på alle punkter da rettssaken startet mot ham mandag. Hans forsvarer er Jostein Løken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kameraten var 11 år da overgrepene skal ha startet og pågikk i noen måneder. Hovedbevisene i saken er guttenes forklaringer, og dommeravhør av dem ble spilt av på rettssakens første dag. Her snakker en politibetjent med guttene.

– Det er så mye

I det første dommeravhøret med sønnen fortalte han at han hadde det bra og trivdes godt hos både moren og faren. Han nektet flere ganger for at det hadde skjedd overgrep.

Det andre avhøret med gutten ble gjort cirka 40 dager senere. Da hadde han fortalt mor og søster at faren likevel skal ha begått overgrep.

I avhøret fortalte han at han hadde blitt «sexmisbrukt» av faren. Da han fikk spørsmål om hva som hadde skjedd svarte gutten: – Det er så mye. Jeg var åtte år da det begynte.

– Fortjener straff

Han fortalte om overgrep som ble grovere og grovere etter hvert som tiden gikk og at det skjedde ofte. Sønnen forklarte at han fikk «goder» som alkohol, penger og andre gjenstander hvis han lot faren gjennomføre overgrepene.

– Det var ekkelt og grisete. Jeg ble lei meg og lurte på hvorfor det skjedde. Det var dårlig gjort, sa gutten i dommeravhøret.

Før dommeravhøret startet sa han til betjenten som skulle snakke med ham at pappa fortjener straff.

– Hvorfor velger du å fortelle om dette nå, lurte politibetjenten på.

– Jeg orker ikke å leve sånn. Det var fælt å holde på det. Det måtte ut én gang. Det var flaut, pinlig, skammelig, sa gutten som forklarte seg klart og tydelig.

Husker ikke antall

Tinghuset i Elverum

ELVERUM: Det er satt av fem dager til rettssaken i Sør-Østerdal tingrett i Elverum.

Foto: Linda Vespestad / NRK

For kameraten skal overgrepene ha startet sommeren 2013.

Han forklarte i dommeravhøret at han fikk penger for dette og senere øl og sigaretter. Han sa at overgrepene skjedde mange ganger. Han husket ikke antallet, men sier det kanskje var snakk om et sted mellom 10 og 20 ganger.

Han så også den tiltalte forgripe seg på sønnen. Han syntes overgrepene var ekle, at det var kleint og ikke greit.

Kameraten forklarte seg rolig, men raskt da han snakket med politibetjenten som utførte dommeravhørene. Han svarte på alle spørsmål og hadde ikke vanskeligheter med å fortelle hva han skal ha blitt utsatt for.

Den tiltalte forholdt seg rolig under avhørene og så stort sett ned på papirene på pulten foran seg. Innimellom ristet han på hodet over det som guttene forklarte.

Vil be om oppreisning

Bistandsadvokat til sønnen, advokat Helge Hartz, varslet at han vil legge ned påstand om en oppreisning på 300 000 kroner.

Bistandsadvokat til kameraten, advokat Øyvind Borg, varslet en påstand om 250 000 kroner i oppreisning.