NRK Meny
Normal

Nord-Gudbrandsdalen forbereder seg på flom

Ved Bångråttjønne i Skjåk går vatnet inn på riksvegen. Og i fjellet står gravemaskiner klare om flomstore bekker og småelver skulle true bruer og hus. Nord-Giudbrandsdalen forbereder seg på flom.

Vann over riksveg i Skjåk

Ved Bångråttjønne i Skjåk går vatnet inn på riksvegen.

Foto: Morten Kielland, Skjåk kommune

– Nå har det så smått betgynt å regne her i Bismo sentrum, sier rådmann i Skjåk kommune Svein Holen. Det er det nord-gudbrandsdølene frykter mest nå.

Regn.

Og i følge Meteoroligisk institutt skal det komme til dels store menger nedbør nord i Oppland og Hedmark i løpet av helga. NVE varsler fare for jord- og sørpeskred i høyereliggende strøk.

– Vi må føltge situasjonen nøye, sier Holen.

Vann over vegen

Enkelte steder i Skjåk har vannet nå gått over vegen. Ved Bångråttkjønne har vannet gått over riksvegen, og vannet har gått over gang- og sykkelvegen i kommunen. Ved 14-tida var det ennå ikke noe problem, sier rådmannen.

Flomfare i Skjåk

Donfoss i Skjåk: Mye vann.

Flere elver begynner å bli store. Og noen utsatte steder i fjellet har kommunen under spesiell oppsikt. Kommunen har folk ute på befaring, og vurderer å sette ut gravemaskiner for å hindre at små bekker bryter gjennom, lager nye far, og truer bruer og steder der det bor folk.

Beredskap

Både politi, brannvesenet og teknisk vakt er i beredskap, sier Holen.

I Vågå skal situasjonen være under kontroll så langt, sjøl om vannføringen i Otta stiger kraftig.

I Lom har kommunen akkurat hatt beredskapsmøte.

Også i Nord-Fron, Sel og i Valdres er kommunene i beredskap.